Biodiversitet og økosystemer
Forretningsstrategi, forretningsmodell og kjerneverdier
Globalt artsmangfold er i rask nedgang og FNs Naturpanel (IPBES) peker på endring i arealbruk, overutnyttelse av naturressurser, forurensning, fremmede arter, og klimaendringer som hovedårsaker. I takt med at temperaturen stiger og konsekvensene blir synligere ser man at reduksjon av klimagassutslipp stadig blir viktigere for å beskytte naturmangfoldet.
Elektrifisering av blant annet transport og industri er avgjørende for at Norge og Europa skal nå sine klimamål. Økt produksjon av elektrisk kraft er en nødvendighet for klimamålene og for å beskytte naturmangfold globalt, men det må gjøres riktig. Hafslunds hovedprodukt, elektrisk kraft basert på fornybar energi, har minimalt med klimagassutslipp. Kraftproduksjon fra vannkraft utgjør hoveddelen av konsernets inntekter, etterfulgt av distribusjon av fjernvarme og -kjøling som står for en mindre del av selskapets inntekter og som i stor grad baseres på varmegjenvinning fra avfallsforbrenning, datasenter og kloakk, i tillegg til fornybare brensler. Hafslund erkjenner imidlertid at inntektsgrunnlaget avhenger av naturressurser og areal til infrastruktur. Med ambisjoner om videre utvidelse av kapasiteten i tråd med samfunnets behov for kraft og varme må dette gjøres på en mest mulig skånsom måte. Gjennom tiår med dedikert arbeid innen miljø og kraftutvikling har Hafslund erfart hvor mye biologisk mangfold det er mulig å ivareta når man jobber langsiktig og kunnskapsbasert med områdene konsernet påvirker. Hafslund skal være en pådriver for at omstillingen til nullutslippssamfunnet realiseres på en måte som klarer å ivareta viktig biodiversitet og økosystemer.
Styret i Hafslund ga i 2022 sin støtte til Hafslunds ambisjon om å jobbe for naturpositivitet. I løpet av 2023 har Hafslund opparbeidet seg forståelse av ambisjonen og definert hvordan konsernet på best mulig vis kan bidra til å stoppe og reversere tap av biologisk mangfold i tråd med Det globale Kunming-Montreal-rammeverket (ofte omtalt som «Naturavtalen»). Hafslund skal utvikle og forvalte energi som tilstreber å levere positivt bidrag til det biologiske mangfoldet. I likhet med andre energiselskaper som har tilsvarende ambisjoner for biologisk mangfold er konsernet i en tidlig fase med å forstå hvordan dette skal realiseres. Hafslund har definert fire områder hvor det mener at konsernets innsats vil ha størst innvirkning i tiden fremover.
Nye prosjekter
Hafslund skal utvikle energiprosjekter som fra og med 2030 skal ha netto null tap av biologisk mangfold. Hafslund jobber sammen med ledende kompetansemiljø for å etablere beregningsmetodikk og naturregnskap for nye prosjekter. Mer informasjon finnes under «Naturregnskap for nye fornybarprosjekter».
Eksisterende portefølje
Målbart forbedre forholdene for biologisk mangfold fra 2023-nivå i eksisterende anleggsportefølje. Hafslund arbeider med en kartlegging som skal identifisere konsernets vesentlige lokasjoner og potensialet for forbedringstiltak. Mer informasjon finnes under «Kartlegging av total påvirkning fra eksisterende portefølje».
Ringvirkninger
Bruke posisjonen som kunde, partner og investor til å skape positive ringvirkninger ut over egen virksomhet. Mer informasjon finnes under «Strategiske partnerskap, FoU-initiativer og naturinnovasjon».
Hafslunds verdikjede
Definere en ambisjon tilknyttet reduksjon av avtrykket fra Hafslunds oppstrøms og nedstrøms verdikjede senest innen 2025.
Økt produksjon av elektrisk kraft er en nødvendighet for klimamålene og for å beskytte naturmangfold globalt, men det må gjøres riktig.
Omstillingsplan for "Biodiversitet og økosystemer"
Naturregnskap for nye fornybarprosjekter
Det er en lang vei å gå for å kunne levere nye energiprosjekter som fra og med 2030 har netto null tap av biologisk mangfold. Hafslund er klare på at det kreves mer handling enn i dag i form av prosjekttiltak. Samtidig er det behov for å jobbe datadrevet og vitenskapsbasert gjennom å måle, overvåke og kvantifisere både påvirkning (som arealendringer) og effekten av konsernets respons (avbøtende tiltak) gjennom alle prosjektfaser fra mulighetsstudier til driftsfase. Et viktig verktøy er etablering av naturregnskap i prosjektene. Naturregnskap gjør det mulig å kvantifisere naturtap og gevinster gjennom hele livssyklusen til fornybar energiprosjekter og sikrer en helhetlig tilnærming til biologisk mangfold.
Naturregnskap som fagfelt er i rask utvikling med et bredt utvalg standarder og metoder med ulike fordeler og ulemper. Hafslund tror på å jobbe med andre aktører i og utenfor egen bransje for å komme frem til de beste løsningene. I 2023 har konsernet påbegynt arbeidet med å utvikle metodikk for å beregne naturtap- og gevinster i prosjekter. Hafslund har blant annet igangsatt samarbeid med ledende kompetansemiljøer nasjonalt og internasjonalt for å etablere og teste metodikk som møter krav fra konsernet selv og konsernets interessenter. I 2024 skal dette piloteres i flere kraftprosjekter før det rulles ut til samtlige nye prosjekter ved slutten av 2024.
Kartlegging av total påvirkning fra eksisterende portefølje
Det gjennomføres kontinuerlig konkrete, fysiske tiltak i tilknytning til Hafslunds infrastruktur. De viktigste tiltakene er beskrevet under “Tiltak og aktiviteter”. Hafslund skal målbart forbedre forholdene for biologisk mangfold fra 2023-nivå i eksisterende anleggsportefølje. For å jobbe målrettet med ambisjonen for eksisterende portefølje gjennomføres det en omfattende kartlegging som skal identifisere Hafslunds vesentlige lokasjoner og tallfeste potensialet for forbedringstiltak. I 2023 har Hafslund gjennom arbeidet med EU-taksonomien gjennomgått samtlige vannkraftverk og vassdragene de påvirker for å vurdere om de oppfyller kravene i taksonomien. Kartleggingen vil bygge videre på arbeidet med taksonomien og inkludere alle Hafslunds forretningsområder. Metodikken vil basere seg på TNFDs LEAP-metodikk.
Strategiske partnerskap, FoU-initiativer og naturinnovasjon
Biologisk mangfold og økosystem ved enhver lokasjon påvirkes ofte av ulike aktører samtidig. Aktører innen veibygging, eiendomsutvikling, havbruk, skogbruk, landbruk, gruvedrift og fiskeri påvirker ulike artsbestander i områdene i og rundt virksomheten sin. Denne sammenhengen mellom påvirkende aktør og effekt gjør at det er et behov for å samarbeide på tvers av sektorer fordi en enkelt aktør i prinsippet ikke kan oppfylle forpliktelsene i naturavtalen alene. Science Based Targets Network og andre førende standarder for virksomhetsstyring i tråd med naturavtalen fronter derfor at selskap bør bidra til systemendringer i tillegg til å unngå, minimere og kompensere for påvirkninger fra egen virksomhet og verdikjede. Derfor skal Hafslund bruke sin posisjon som kunde, partner og investor til å skape positive ringvirkninger ut over konsernets eget direkte fotavtrykk.
I tråd med denne ambisjonen er Hafslund i dag med som partner i en lang rekke initiativer, spesielt innen forskning og utvikling, men også inn mot viktige innovasjonsmiljøer i Norge. Hafslund ser et stort behov for mer kunnskap, flere løsninger i tillegg til oppstartselskaper og aktører som gjør naturpositive løsninger kommersielt tilgjengelige. Naturpositive løsninger omfatter alt fra teknologi for naturovervåkning til fysiske tiltak i naturen. Behovet for mer kunnskap og flere løsninger er nødvendig, spesielt for å bli bedre i stand til å beskytte og styrke naturmangfold rundt energiinfrastruktur samtidig som kraftverkenes ytelse opprettholdes. Bare slik kan Hafslund bidra til effektiv utnyttelse av areal og naturressurser.
Policy/retningslinjer
Som en del av omstillingsplanen for «Biodiversitet og økosystemer» er Hafslund i gang med å utvikle egne prinsipper spesifikt for ivaretagelse av biologisk mangfold. Disse skal i løpet av 2024 integreres i oppdatering av relevante prosedyrer, policyer og prosjektmodeller.
Prinsipper i konsernpolicy for bærekraft som er direkte relatert til det vesentlige bærekrafttemaet «Biodiversitet og økosystemer»:
- Alle ansatte og selskaper i Hafslund skal kontinuerlig arbeide for å redusere Hafslunds klimagassutslipp og naturpåvirkning.
- Alle Hafslunds anlegg skal driftes uten alvorlige miljøavvik eller brudd på konsesjonsvilkår.
- Alle aktiviteter skal utføres skånsomt for naturen, og det skal gjennomføres tiltak for å forbedre allerede berørt natur.
- Det skal kontinuerlig arbeides med å øke ansattes kompetanse om konsernets miljøpåvirkning og pågående tiltak.
- Innen 2025 skal det stilles miljøkrav i alle anskaffelser hvor dette er relevant. Frem mot 2025 skal det stilles miljøkrav i alle store anskaffelser.
- Vann skal forvaltes på en måte som ivaretar miljø, mennesker og samfunn.
- Alle ansatte og selskaper i Hafslund skal kontinuerlig tilstrebe høy ressursutnyttelse. Reparasjon, ombruk, gjenbruk eller resirkulering skal alltid vurderes.
Påvirkning, risikoer og muligheter
Hafslund har vesentlig påvirkning på fauna og flora både over og under vann som følge av porteføljen av vannkraftverk, vindkraftverk og produksjon og distribusjon av fjernvarme. Konsernets direkte påvirkning er knyttet til geografiske områder rundt infrastrukturen, inkludert elver, inntak, dammer, og veier. Nedstrøms i kraftverkenes verdikjede distribueres kraft gjennom strømnettet til forbruker. Det medfører ytterligere påvirkning fra kraftlinjer og annen nettinfrastruktur. Oppstrøms i verdikjeden bidrar Hafslund til råvareutvinning av blant annet metaller, mineraler samt biobrensler til produksjon av fjernvarme.
Som en del av omstillingsplanen for «Biodiversitet og økosystemer» er Hafslund i gang med et arbeid for å identifisere og stedfeste risikoer som spesifikt gjelder biodiversitet og økosystemer på lokasjonsnivå for hele konsernets portefølje av eiendeler. Dette arbeidet er påbegynt og vil pågå gjennom 2024. I 2023 er risikoer og muligheter innen biodiversitet og økosystemer for Hafslund kartlagt på et overordnet nivå. Dette er oppsummert i tabellen nedenfor:
Risikoer | Muligheter | ||
---|---|---|---|
• Fysisk risiko | Bidrag til produksjon av fornybar energi for å redusere klimaendringene som også er en driver bak naturtap | ||
• Tap av biologisk mangfold som følge av endring av areal og vassdrag | Tildeling av nye konsesjoner som følge av Hafslunds evne til å ivareta biologisk mangfold og økosystemer | ||
• Skade på eiendom og infrastruktur som følge av skred, flom og ras (koblet til klimarisiko) | Politikk og reguleringer om strengere miljøkrav, og høyere vekting av natur og miljø ved konsesjonsbehandling | ||
o Overgangsrisiko | Bedre finansieringsbetingelser gjennom tilgang på grønn kapital | ||
o Politikk og reguleringer gir strengere miljøkrav, og høyere vekting av natur og miljø ved konsesjonsbehandling | Konkurransefortrinn og nye forretningsmuligheter ved overgang til mer naturvennlig kraftproduksjon | ||
o Omdømmerisiko dersom Hafslund og andre i bransjen ikke evner å hensynta biologisk mangfold | |||
- Ansvarsrisiko | |||
- Søksmål/krav knyttet til mangel på tiltak for å ivareta biomangfold og økosystemer |
Tiltak og aktiviteter
Hafslund og datterselskapene jobber kontinuerlig med å redusere den totale belastningen på naturen fra konsernets aktiviteter. En del skjer i forbindelse med myndighetspålagte vilkårsrevisjoner, mens annet gjennomføres på frivillig basis.
Nedenfor oppsummeres noen tiltak og aktiviteter knyttet til «Biodiversitet og økosystemer» som er planlagt, i gang eller gjennomført i 2023:
Mål
I løpet av 2024 skal Hafslund etablere nøkkelindikatorer og sette seg kvantitative mål for temaet «Biodiversitet og økosystemer».
Indikatortabeller
Enhet | 2023 | 2022 | Kommentar | |
---|---|---|---|---|
Areal restaurert eller forbedret | m2 | 21 000 | 847 | |
Antall nye utbygginger i områder som defineres som inngrepsfri natur | Antall | 0 | 0 | |
Antall brudd på konsesjonsvilkår og beskrivelse | Antall | 3 | 3 | Holsfjorden i Hallingdal: Brudd på LRV i to timer 17. juni 2023. Holsfossen kraftverk i Gausdal: 8. juni var minstevannføringen i Jøra, forbi kraftverket, under kravet om 500 l/s i tre timer. Synna i Dokkavassdraget: For ivaretagelse av personsikkerhet, var det Ikke mulig å manuelt åpne ventilen for slipp av minstevann (100 l/s) fra Synna senest 15. mai på grunn av mye snø og is. |
Kostnader til vassdragsrelatert FoU og frivillige naturkartlegginger | NOK | 8 758 352 | 5 732 000 | Inkluderer alle miljøundersøkelser/ naturkartlegginger |
Påvirkede elver med anadrom fisk | Antall | 3 | 3 | |
Påvirkede nasjonale laksevassdrag | Antall | 0 | 0 | |
Gjennomførte miljøtilsyn | Antall | 23 | 22 | |
Gjennomførte miljøtiltak | Antall | 4 | 22 | |
Gjennomførte miljøtiltak, hvorav frivillige | Antall | 3 | 19 | |
Gjennomførte miljøundersøkelser | Antall | 42 | 37 | |
Gjennomførte miljøundersøkelser, hvorav frivillige | Antall | 34 | 33 | |
Utsetting av lakserogn | Antall | 460 000 | 337 000 | |
Vandring i fisketrapper og vandringsveier. Antall fisketrapper med overvåking | Antall | 11 | 10 | |
Nedlagte vassdragsanlegg tilbakeført til naturligere tilstand | Antall | 0 | 0 | |
Frivillig slipp av minstevannsføring for å ivareta fisken i vassdragene Hallingdal og Aurland | Mill. kroner | 13,5 | 9,2 | Mill. kroner i tapt inntekt. Tallet er for det frivillige slippet i Aurland. Det frivillige slippet i Hemsil er erstattet av et pålagt slipp. |
Frivillig slipp av minstevannsføring for å ivareta fisken i vassdragene Innlandet | Mill. kroner | 7,9 | 14,1 | Mill. kroner i tapt inntekt. 7,5 mill. kroner Hunderfossen selvpålagt prøvereglement, 0,3 mill. kroner Mesna selvpålagt minstevannf vinter, 0,1 mill. kroner Sagnfossen selvpålagt minstevannf vinter. |
*Alle indikatorene for biodiversitet og økosystemer gjelder vannkraftvirksomheten.
Enhet | 2023 | 2022 | Kommentar | |
---|---|---|---|---|
Hafslund Eco Vannkraft | ||||
Antall hendelser med utslipp til jord/luft/vann og beskrivelse | Antall og omtale | 2 | 5 | Det har vært to hendelser med oljeutslipp til vassdrag. Omfanget av disse er usikkert, men et av utslippene var potensielt større, i forbindelse med Hans. Det har også vært et utslipp på 2 kg FS6-gass. |
Hafslund Oslo Celsio | ||||
Antall brudd på konsesjonsvilkår og beskrivelse | Antall og omtale | 253 | - | Ny indikator. Klemetsrud linje 1: 1 overutslipp HCl døgn og 1 SO2 døgn. Klemetsrud linje 2: 6 døgn og 4 halvtimer CO, 2 halvtimer SO2, 1 døgn NH3. Klemetsrud linje 3: 5 overutslipp CO halvtime. Klemetsrud påslipp til avløp: 6 ukesblandprøver Cd over grenseverdi, 2 ukesblandprøver Zn og 1 ukesblandprøve Hg. Haraldrud næringsavfallskjel: 194 overutslipp CO time hovedsaklig ukene etter sommerrevisjon. 4 døgn og 25 halvtimer HCl og 1 døgn støv. |
Utslipp av NOx* | kg | 351 578 | 335 440 | |
Utslipp av SOx | kg | 27 450 | - | Ny Indikator. Dette inkluderer avfallskjelene Klemetsrud L1, L2 og L3 og Haraldrud næringsavfallskjel |
*Sammenligningstallet for utslipp av NOx er oppdatert. I 2022 ble mengden rapportert som tonn i stedet for kg.