
Vekst og investeringer: Hafslund Vekst
Administrerende direktør har ordet
2023 har vært et godt år for Hafslund Vekst med solide resultater, god verdiutvikling i porteføljen, mange initiativer og høy fart. Samtidig har 2023 bydd på utfordringer for lønnsomheten i flere prosjekter. Vi har organisert virksomheten i tråd med de strategiske satsingsområdene; investeringer, havvind, sol og landvind og grønne byer og teknologi, og lagt til rette for målrettet satsing på disse områdene.
Fra å være rundt 30 ansatte ved slutten av 2022 har vi vokst til omtrent 50 personer, en utrolig bra gjeng med bred kompetanse og erfaring – og mye energi. Jeg er stolt over alt vi har fått til i løpet av 2023. Det har vært spesielt givende å se hvordan vi jobber sammen på tvers av fagområder og avdelinger, noe som understreker vår sterke kultur for samarbeid og nytenking og evne til å spille hverandre gode.
Vi har gjort store fremskritt innen våre satsingsområder og har virkelig begynt å se resultatene av arbeidet med ny fornybar kraftproduksjon og grønn, smart byutvikling. I 2023 har vi satt fart på arbeidet med solenergi og landbasert vind. Innen sol jobber vi både med storskala parker og sol på tak og gikk ut av 2023 med over 1 000 MW i porteføljen, inkludert syv prosjekter i Sør-Sverige som vi kjøpte fra Helios Nordic Energy sommeren 2023. Innen vindkraft på land har vi startet et samarbeid med Eidsiva Energi for utvikling av nye landvindprosjekter med hovedfokus på Østlandet. I tillegg har vi etablert spennende posisjoner innen sikre og energieffektive datasentre, lading for tungtransport, utslippsfrie byggeplasser og fleksibilitet/lagring.
Porteføljen av eierskap og investeringer har utviklet seg godt gjennom året. Den årlige verdivurderingen av Eidsiva Energi endte i 2023 på om lag 60 milliarder kroner, en økning på nærmere 15 milliarder kroner fra året før. I tillegg har Eidsiva Energi utbetalt solide utbytter gjennom året. Fredrikstad Energi har også vist solid resultatutvikling i 2023 og Norgesnett går inn i 2024 som Norges mest effektive nettselskap. Magnora, hvor Hafslund Vekst investerte 100 millioner kroner i 2022, økte aksjekursen med 56 prosent i 2023.
2023 har også vært et krevende år. Et komplekst makroøkonomisk bilde med høy inflasjon, økt global uro og voksende usikkerhet har utfordret lønnsomheten i enkelte prosjekter, spesielt innen havvind. Ørsted valgte å trekke seg ut av havvind i Norge og dermed ut av partnerskapet Blåvinge. Men selv om det er krevende tider så er Hafslund langsiktige i sin satsing og kan stå stødig også gjennom urolige perioder.
2024 kommer garantert til å by på mange nye muligheter, flere utfordringer og mye moro. Vi skal gjøre vårt for å utvikle solide og lønnsomme prosjekter og selskaper som alle bidrar til en verden i balanse, med fornybart. Jeg gleder meg til året som kommer!
Martin Sleire Lundby

Sentrale hendelser for Vekst og investeringer i 2023
Beskrivelse av forretningsområdet
Hafslund Vekst jobber med aktivt industrielt eierskap, med selskapsbygging og med nye vekstinitiativer innenfor den fornybare verdikjeden. Selskapet har en viktig oppgave i å forvalte mange av de eierskap i Hafslund som ikke eies i majoritet, inkludert eierskapet i Eidsiva Energi AS og Fredrikstad Energi AS. Hafslund Vekst har et dedikert miljø for investeringer og aktiv eieroppfølging. Hafslund Vekst jobber også med selskapsbygging og nye forretningsmuligheter knyttet til ny fornybar produksjon, smart, grønn byutvikling, og fleksibilitet og lagring. Hafslund Vekst har på kort tid blitt et middels stort vekstselskap med en bred portefølje som inkluderer havvind, solkraft, landbasert vind, elbil-lading, utslippsfrie byggeplasser, energilagring, forretningsutvikling, rådgivning og ventureinvesteringer.
Under beskrives de ulike satsingene til Hafslund Vekst.
Eierskapet i Eidsiva Energi og Fredrikstad Energi
Hafslund Vekst har et betydelig eierskap i nettvirksomhet, fjernvarme og bredbånd som største eier i Eidsiva Energi med 50 prosent eierandel. Eidsiva Energi eier 100 prosent av Elvia, som er Norges største nettselskap med om lag 985 000 kunder. Elvia bygger, drifter, vedlikeholder og fornyer strømnettet i Innlandet, Akershus, Østfold og Oslo. Eidsiva Energi eier også Eidsiva Bioenergi, som er Norges tredje største fjernvarmeleverandør og leverer om lag 500 GWh fjernvarme via egen infrastruktur til privat- og bedriftsmarkedet i Innlandet. I tillegg inneholder Eidsivas portefølje Eidsiva Bredbånd som leverer fiber og bredbånd til 90 000 kunder, primært i Innlandet. Hafslund Vekst har også en eierandel på 49 prosent i Fredrikstad Energi som eier Norgesnett. Norgesnett bygger, drifter, vedlikeholder og fornyer strømnettet for over 100 000 kunder fordelt på syv kommuner på Øst- og Vestlandet. Ved inngangen til 2024 er Norgesnett Norges mest effektive nettselskap.
Ny fornybar energiproduksjon
Hafslund Vekst er Hafslunds viktigste verktøy for utvikling av økt fornybar kraftproduksjon. Mens vekstprosjekter innen vannkraft naturlig er plassert i Hafslund Eco Vannkraft, er vekst- og utviklingsprosjekter innen alle andre teknologier plassert i Hafslund Vekst.
I solenergisegmentet har Hafslund inngått en betydelig avtale med Helios Nordic Energy AB om kjøp av syv solparkprosjekter i Sør-Sverige, med en forventet årlig produksjon på over 250 GWh. Disse prosjektene representerer et vesentlig skritt for å styrke Hafslunds posisjon som en ledende produsent av fornybar energi i regionen. Utbyggingen av solparkene, planlagt mellom 2024 og 2028, vil være strategisk plassert i områder knyttet til Sør-Norge, og forventes å spille en viktig rolle i møte med økende kraftbehov i disse underskuddsområdene.
Hafslund jobber med å utvikle nye prosjekter innenfor landbasert vind og jobber sammen med Eidsiva Energi om å utvikle prosjekter med primærfokus på Østlandet, og som kan realiseres nærmere 2030.
Innen havvind har Hafslund Vekst vært en av tre partnere i Blåvinge, sammen med Fred. Olsen Seawind og Ørsted. Ørsted trakk seg høsten 2023 fra videre satsing i Norge grunnet en prioritering av investeringer i porteføljen. Blåvinge opprettholder imidlertid sine sterke ambisjoner for havvind på norsk sokkel. Etter en grundig vurdering valgte Blåvinge å ikke delta i konkurransen om havvindutbygging på Sørlige Nordsjø II, fase én, men ser nå frem mot konkurransen om Utsira Nord og fremtidige tildelingsrunder.
Hafslund Vekst har sammen med Cloudberry Clean Energy besluttet å vurdere alternativer for Stenkalles Grund-prosjektet i Vänern i Sverige, på grunn av manglende lønnsomhet i prosjektet.
Grønn byutvikling og fleksibilitet
Forretningsutviklerne hos Hafslund Vekst legger vekt på å identifisere og videreutvikle innovative idéer til konkrete initiativer og prosjekter. Eksempler på dette er ladeselskapet Elaway AS og solcelleselskapet Enny AS, som begge er resultater av satsingen på smart, grønn byutvikling. Dette segmentet inkluderer også Hafslund Rådgivning, et spesialisert rådgivningsmiljø dedikert til utslippsfri transport og infrastruktur, innovative energisystemer, utslippsfrie byggeplasser, kraftnett og strategier for grønn omstilling. Blant kundene er både private og offentlige aktører, inkludert Posten Norge, klimaetaten i Oslo kommune, samt flere kommuner og havner.
I løpet av året inngikk Hafslund Vekst en avtale med Telenor, HitecVision og Analysys Mason om utvikling og bygging av sikre og bærekraftige datasentre i Oslo. Målet er å realisere tre datasentre i Oslo-regionen og utnytte overskuddsvarmen i byens fjernvarmenett.
Videre har Hafslund Vekst sammen med Obligo investert i ladeselskapet Fastcharge AS, som fokuserer på utvikling av ladestasjoner og infrastruktur for tungtransport. Selskapet har satt seg som mål å etablere ti ladestasjoner og hundre ladepunkter i Sør-Norge innen 2025.
Innen fleksibilitet er det i 2023 også etablert et team som jobber med utviklingen av et smart styringssystem for elektriske laster. Målet er å kunne effektivt styre både større og mindre forbruks- og produksjonslaster for å optimalisere strømnettets funksjonalitet og generere inntekter fra fleksibilitetsmarkedene. I denne sammenheng har Enova tildelt Hafslund og Volte ti millioner kroner for å utforske hvordan små og mellomstore bedrifter kan redusere strømutgifter og samtidig generere inntekter ved å utnytte nettkapasitet og bidra til en balansert drift av energisystemet.
Venture
I løpet av andre kvartal i 2023 endret Hafslund Ny Energi AS navn til Hafslund Invest AS, markeringen av en ny strategi med fokus på venture-investeringer. Hafslund Invest investerer i innovative oppstart- og vekstselskaper som utvikler klima- og miljøteknologi, og som er strategisk relevante for sine eierkonsern (Hafslund Invest er eid 65 prosent av Hafslund Vekst og 35 prosent av Eidsiva Energi). Selskapet har som mål å være en aktiv og verdiskapende eier, og bistå sine porteføljeselskaper med både kompetanse og ressurser.
Porteføljen til Hafslund Invest har utviklet seg positivt og består nå av syv venture-investeringer, i tillegg til en eierandel i Elaway AS. I løpet av året gjennomførte Elaway en større emisjon og brakte inn det sveitsiske infrastrukturfondet SUSI Partners som en ny eier. Dette strategiske trekket åpner dørene for Elaway til å utvide sin virksomhet internasjonalt, særlig i europeiske markeder. Flere av Hafslund Invests porteføljeselskaper har hatt suksess i å vinne relevante prosjekter, noe som har bidratt til Hafslunds og dets eieres vekst. Eksempler på dette er Heimdall Power AS, som har inngått et større prosjekt med Elvia, og Over Easy Solar AS, som har installert sine solcellemoduler på flere «grønne tak» eid av Oslo kommune.
Hafslund Invest har også gjort oppfølgingsinvesteringer i Smartwatt AS, som spesialiserer seg på AI-basert styring av varme og ventilasjon i næringsbygg, og Over Easy Solar AS, som utvikler solcellemoduler for grønne, flate tak. I tillegg har selskapet i 2023 investert i to nye selskaper: Optimeering AS, som utvikler programvare for optimalisering av krafthandel, og Utilifeed AB, som leverer programvare og tjenester for å optimalisere ressurs- og energiforbruk i fjernvarmenett. Disse investeringene understreker Hafslund Invests engasjement i å fremme bærekraftige og teknologisk avanserte løsninger i energisektoren.

Redegjørelse for verdiskapingen
Hafslund Vekst forfølger et ambisiøst mål om langsiktig og bærekraftig verdiskaping innenfor fornybar energi. Verdiskapingen skal oppnås ved å forvalte det industrielle eierskapet selskapet har og gjennom selskapsbygging og nye vekstinitiativer. Disse mulighetene inkluderer en rekke satsinger, fra direkte investeringer i selskaper og prosjekter, til partnerskap som fremmer utviklingen av løsninger til støtte for et mer bærekraftig energisystem.
Felles for alle satsingene i Hafslund Vekst er at de er nødvendige brikker i fremtidens energisystem og bidrar til en verden i balanse, med fornybart. Praktisk betyr det at selskapets initiativer er, og skal være, et bidrag til å løse klimaproblemet på en økonomisk levedyktig måte, uten å gå på vesentlig bekostning av andre bærekraftdimensjoner som natur, biologisk mangfold og samfunn. For å løse utfordringene og skape den målsatte veksten, satser Hafslund Vekst på en bred portefølje av initiativer med ulike forretningsmodeller og risiko, og det investeres i flere deler av den fornybare verdikjeden. Dette sikrer en robust portefølje av satsinger med god diversifisering og en rimelig balanse mellom kapital og risiko, og et mål om å oppnå solid verdiutvikling over tid.
Porteføljen av selskaper og prosjekter i Hafslund Vekst har ulikt behov for kapital og oppfølging. Enkelte investeringer er i modne selskaper som genererer solide resultater og utbytte i dag, eksempelvis eierskapet i Eidsiva Energi. I tillegg består porteføljen av en rekke selskaper og initiativer i tidlig fase, hvor kostnadene og investeringene initielt overgår inntektene, og hvor positive resultater og kontantstrøm ligger noe frem i tid. Målet er å utvikle en portefølje av eierskap, investeringer og selskaper som bidrar til verdiskaping gjennom verdiutvikling og utbytte. Som følge av at porteføljen i all hovedsak består av investeringer i tilknyttede selskap så kommer store deler av resultatbidraget i Hafslund Vekst inn på linjen Resultat fra tilknyttede selskap i resultatoppstillingen.
Mill. kroner | 2023 | 2022 | |
---|---|---|---|
Driftsinntekter | 15 | 5 | |
Energikjøp og overføring | -2 | 0 | |
Lønn og andre personalkostnader | -73 | -23 | |
Andre driftskostnader | -69 | -18 | |
Resultat fra tilknyttede selskaper og felleskontrollert virksomhet | 599 | 588 | |
EBITDA | 470 | 552 | |
Av- og nedskrivninger | 0 | 0 | |
Driftsresultat (EBIT) | 470 | 552 | |
Netto finanskostnader | -338 | -240 | |
Resultat før skatt | 131 | 312 | |
Skattekostnad | 87 | 60 | |
Resultat etter skatt | 218 | 372 |
For 2023 hadde Hafslund Vekst samlede driftsinntekter på 15 millioner kroner (5 millioner kroner). Inntektene økte blant annet som følge av økt salg fra Hafslund Rådgiving. Driftskostnadene endte på 144 millioner kroner (41 millioner kroner) hvor økningen i stor grad forklares av økt aktivitet og en økning fra om lag 30 til i overkant av 50 ansatte gjennom året. Driftsresultatet (EBIT) på 470 millioner kroner (552 millioner kroner) er en reduksjon på 82 millioner kroner fra foråret. Kostnadsøkningen motvirkes av en økning i resultatbidrag fra tilknyttet virksomhet. Resultat fra tilknyttede selskap ble totalt 599 millioner kroner (588 millioner kroner), og er sterkt påvirket av et solid resultat fra Eidsiva Energi på 692 millioner kroner (520 millioner kroner).
Resultatforbedringen i Eidsiva Energi skyldes hovedsakelig reduserte tariffer fra Statnett i tillegg til redusert nettap som følge av lavere kraftpriser. Resultat fra tilknyttede selskap er negativt påvirket av nedskrivninger. Stenkalles Group eier konsesjon for utbygging av vindpark på innsjøen Vänern i Sverige. Grunnet krevende prosjektlønnsomhet og høye kostnader, er det foretatt nedskrivninger knyttet til Stenkalles Group med samlet regnskapsmessig effekt for konsernet på 97 millioner kroner. Videre er vekstforventningene for Volte AS nedjustert, og tidligere identifiserte merverdier er i den forbindelse nedskrevet. Samlede finanskostnader utgjorde 338 millioner kroner (240 millioner kroner) og består i all hovedsak av renter på internlån mot Hafslund AS. Samlet gir dette et resultat etter skatt for Hafslund Vekst på 218 millioner kroner i 2023 (372 millioner kroner).