Strategi og bærekraft / Bærekraft

Helse og sikkerhet

Forretningsstrategi, forretningsmodell og kjerneverdier

«Ansvarlig» er en av Hafslunds kjerneverdier. Dette betyr at Hafslund tar sitt samfunnsoppdrag på alvor og gjør det konsernet kan for å sikre at det ivaretar ansvaret det er gitt. I dette ligger også å ta vare på alle som er direkte påvirket av Hafslunds anlegg og gjøre det beste for å sikre at virksomheten ikke går utover helse og sikkerhet.

For at Hafslund skal oppfylle målene som ligger i konsernets strategiske satsingsområder frem mot 2035 må konsernet blant annet ha kontroll på at arbeidsplassen ikke påvirker ansattes helse og sikkerhet negativt. Uten gode rutiner og systemer klarer Hafslund verken å drifte nåværende energisystem eller bygge ut mer fornybar energi. «De beste folka er nøkkelen» er ett av disse satsingsområdene. For at Hafslund skal rekruttere nye, gode folk, og ikke minst holde på de eksisterende, er det helt avgjørende at Hafslund oppleves som en trygg arbeidsplass både fysisk og psykisk.

Hafslunds egne ansatte og andre som er til stede på Hafslunds lokasjoner er de viktigste interessentene for temaet «Helse og sikkerhet». Hafslund har også anlegg i områder hvor allmennheten bor eller ferdes. Helse, miljø og sikkerhet skal ivaretas i alle konsernets aktiviteter og prioriteres høyest. For at Hafslund skal få til dette må konsernet ha god kommunikasjon og opplæring med de ansatte slik at nesten-ulykker, ulykker og andre uønskede hendelser unngås.

Hafslund ser på åpenhet som spesielt verdifullt og mener dette bidrar til læring og forbedring. Konsernet registrerer alle avvik, uønskede hendelser, farlige forhold og forbedringsforslag. Rapporteringsportalen ligger på forsiden av konsernets intranett og er lett tilgjengelig for Hafslunds ansatte. Hafslund har også en eksternt styrt varslingskanal hvor både interne og eksterne kan varsle om hendelser som kan medføre fare for liv eller helse.

Strategi 2035 22

Helse, miljø og sikkerhet skal ivaretas i alle konsernets aktiviteter og prioriteres høyest. For at Hafslund skal få til dette må konsernet ha god kommunikasjon og opplæring med de ansatte slik at nesten-ulykker, ulykker og andre uønskede hendelser unngås.

Påvirkning, risikoer og muligheter

Hafslund eier og drifter anlegg og infrastruktur som innebærer risiko og høyt skadepotensial. Arbeidet i konsernets prosjekter, drift og vedlikehold medfører risiko for skader og uønskede hendelser for både egne ansatte og innleid personell. Hafslund har litt over 800 ansatte, i tillegg til mange leverandører, underleverandører og innleid personell. Særlig de som oppholder seg på eller i umiddelbar nærhet av Hafslunds anlegg har en forhøyet risiko for skader eller andre uønskede hendelser.

For Hafslund Eco Vannkraft vurderes de største fysiske risikoene å være arbeidsoperasjoner på fjellet under vekslende værforhold, med strømførende systemer, arbeid i høyden, tunge løft, tungt utstyr og under transport. For Hafslund Oslo Celsio er den største fysiske risikoen knyttet til eksponering for svært varmt vann under høyt trykk. For Hafslund Vekst er det størst risiko forbundet med fysiske skader ved arbeid i elektriske anlegg og ved arbeid i høyden.

Alvorlige HMS-hendelser kan i verste fall innebære alvorlig skade eller dødsfall. Hafslund er ansvarlige for å sikre at alle arbeidsoperasjoner og all ferdsel på og rundt anlegg er så trygg at sannsynligheten for hendelser er svært lav. Skader på liv og helse er den alvorligste konsekvensen i forbindelse med «Helse og sikkerhet». Hafslund er avhengig av at ansatte og leverandører alltid opptrer og oppleves som ansvarlige, og at forretningskulturen fremmer prioritering av sikkerhet.

Konsernet har i dag ingen større vannkraftutbygginger i anleggsfase, men gjennomfører flere større dam-rehabiliteringer. Det gjøres løpende rehabiliteringer av kraftverk og det utføres jevnlig vedlikeholdsarbeid ved avfallsforbrennings- og fjernvarmeanleggene. Utbygging av storskala karbonfangst på Klemetsrud er også i gang. Dette utbyggingsprosjektet går over flere år parallelt med drift av anlegget. Flere av konsernets mindre initiativ innenfor ny virksomhet vil igangsette operasjoner i felt i kommende år. I alle disse prosjektene vil mange av Hafslunds egne ansatte og Hafslunds leverandørers ansatte operere i områder med skadepotensial. Dette øker kompleksiteten i Hafslunds HMS-arbeid og kan øke risikoen for uønskede hendelser.

Mange av Hafslunds anlegg er lokalisert i nærheten av der hvor folk ferdes eller bor. Hafslund gjør sitt beste for å hindre at uvedkommende tar seg inn på sine anlegg. I vannmagasiner kan det være utrygg is, i vannkraftanlegg kan det være fare for fall og i tilknytning til Hafslunds anlegg er det elektriske installasjoner som potensielt kan medføre skade på liv eller helse.

Vesentlige risikoer og muligheter knyttet til "Helse og sikkerhet":

RisikoerMuligheter
Driftsrelatert dødsfall eller alvorlig personskade på egne ansatte eller leverandørerOpplæring og bevisstgjøring
Kultur for rapportering av hendelser
Strategi 2035 21

Policy/retningslinjer

Hafslund har konsernpolicy for bærekraft hvor konsernets prinsipper knyttet til bærekraft er forankret. Prinsipper i konsernpolicy for bærekraft som er direkte relatert til det vesentlige bærekrafttemaet «Helse og sikkerhet»:

  • Helse, miljø og sikkerhet (HMS) skal prioriteres i all aktivitet i Hafslund
  • All virksomhet skal kontinuerlig arbeide for å minimere risiko for skader eller uhell for allmennheten.

Hafslund har også konsernpolicy for HMS. Policyen er utarbeidet i samarbeid med leder for helse, miljø, sikkerhet og kvalitet (HMSK) i de tre forretningsområdene. Konserndirektør konsernutvikling eier policyen som revideres minimum årlig. Konsernets styrende prinsipper for HMS legger grunnlaget for HMS-arbeidet i Hafslund. Det viktigste prinsippet i dette policy-dokumentet er:

  • All virksomhet i Hafslund skal utføres uten skader på menneskers liv, helse og velvære.

Videre stadfester prinsippene blant annet at HMS skal være grunnleggende i planlegging, gjennomføring og evaluering av all aktivitet, at alle skal arbeide for kontinuerlig forbedring av sikkerheten og melde fra om avvik. Det stilles samme krav til HMS hos leverandører som i egen drift.

 

For at Hafslund skal utvikle seg videre og kontinuerlig redusere risiko for uønskede hendelser har Hafslund følgende prinsipper stadfestet i policyen:

  • Kompetansen blant ansatte skal styrkes gjennom kursing og godt samarbeid om forebyggende helse, miljø og sikkerhet mellom ledere og medarbeidere.
  • Alle uønskede hendelser og forbedringsforslag skal innrapporteres og håndteres i selskapets rapporteringssystem.
  • Vi skal fremme åpenhet og takhøyde som innebærer læring etter hendelser og forbedringsforslag til beste praksis.
  • Det skal etableres arenaer for godt samarbeid på tvers av avdelinger og selskaper.

Tiltak og aktiviteter

Sannsynligheten for at alvorlige hendelser inntreffer kan reduseres gjennom systematisk arbeid med HMS og med HMS-kultur over tid. De siste årene er arbeidet med forebyggende HMS-tiltak intensivert, og det følges opp med dokumentasjon for å sikre fremgang. Fremover vil dette arbeidet fortsette, samtidig som det jobbes aktivt for at ledere på alle nivå i organisasjonen leder an i sikkerhetsarbeidet, både på strategisk og operativt nivå.

Konsernet har pågående arbeid med mål om standardisering av prosesser og økt bruk av risikovurderinger i planlegging av arbeidsprosesser. I alle tilfeller hvor det er hendelser, eller tilløp til hendelser, skal dette rapporteres så nødvendige tiltak gjennomføres og organisasjonen lærer av hendelsen.

Det er en rekke tiltak som enten er gjennomført, fortsatt gjennomføres eller er planlagt.

Driftsrelatert dødsfall eller alvorlig personskade er inkludert som en del av topprisikobildet i konsernet. For hele konsernet arbeider Hafslund med tiltak som reduserer sannsynlighetskomponenten i risikoen. De viktigste risikoreduserende tiltakene er:

  • Internrevisjon og prosjekter for fysisk sikring av anlegg
  • Ansvarliggjøring av ledere
  • Økt grad av etterlevelseskontroll
  • Prosesser for læring av hendelser og nesten-ulykker på tvers
  • Beredskapsplanverk med konsernøvelser

Hafslund Eco Vannkraft

Hafslund Eco Vannkraft er eier og ansvarlig for anlegg og infrastruktur med stort skadepotensial. Det er selskapets egne ansatte, i tillegg til eksterne leverandører, som til daglig drifter vannkraftverkene. For å redusere risikoen legges det vekt på å:

  • Forbedre dagens styringssystem.
  • Øke kompetanse og ressurser innen tilstandsovervåking.
  • Etablere tydelige prosesser og kultur for læring av hendelser og nestenulykker.

Det er gjennomført en rekke tiltak og aktiviteter for å støtte opp under dette arbeidet, noen av disse er beskrevet nedenfor:

Risikoforståelse

I 2023 fortsatte arbeidet med å styrke den individuelle risikoforståelsen for å heve kvaliteten på risikovurderinger i planleggingsfasen og gjennomføring av sikker jobb analyse (SJA) i forbindelse med arbeidsprosesser. Dette gjøres blant annet ved hjelp av digitale e-læringskurs.

HMS sikkerhetskurs

I Hafslund Eco Vannkraft ble det i 2023 lansert et HMS Sikkerhetskurs som skal gjennomføres av egne ansatte og leverandører. Kurset er en innføring i selskapets HMS-arbeid, sikkerhetsregler, samt krav til varsling og beredskap. Kurset er foreløpig lansert på norsk, engelsk og polsk.

Opplæring og øvelser

  • HMS-dager, sikkerhetskurs og annen lovpålagt opplæring avholdes i alle kraftverksområder. Dette innebefatter blant annet FSE-kurs, førstehjelp og bruk av hjertestarter, brannslukkerøvelser og beredskapsøvelser.
  • Hafslund Eco Vannkraft jobber kontinuerlig for å sikre at vassdragsanleggene er trygge for allmennheten og redusere risikoen for ulykker og uhell nær vassdragene. Det gjennomføres jevnlig risiko- og sårbarhetsanalyser av sikkerhet for allmennheten.
  • Hafslund gir særlig oppmerksomhet til sikringstiltak i og rundt vannkraftanleggene. De mest vanlige sikringstiltakene er faste gjerder, bommer og skilt. Hvert år settes det opp midlertidige gjerder og varslingsskilt i områder med svekket is. I tillegg gis det informasjon på Internett, og det annonseres i lokalaviser og informeres i andre kanaler at isen kan være usikker på regulerte vann.
Viktige hendelser 28

Hafslund Oslo Celsio

For å redusere risikoen legges det vekt på:

  • Løpende oppfølging fra ledere om HMS-instrukser og rutiner følges, I tillegg til entreprenørers HMS- arbeid.
  • Å integrere HMS styringssystem i Hafslund Oslo Celsio sitt helhetlige risikostyrings-rammeverk.
  • Årlig obligatorisk e-læringskurs knyttet til HMS.

I løpet av året ble det gjennomført en rekke tiltak og aktiviteter for å støtte opp under dette arbeidet, noen av disse er beskrevet nedenfor.

HMS-dag

Hafslund Oslo Celsio arrangerte i september 2023 en vellykket HMS-dag for alle ansatte i bedriften. Dagen bestod av en blanding av teoretiske og praktiske stasjoner, hvor man fikk prøvd seg på ulike typer førstehjelpsskader, brannslokking og evakuering av røykfylt rom. Arrangementet har bidratt til økt bevissthet hos ansatte rundt noen av risikoforholdene som finnes i selskapets anlegg. I tillegg fikk ansatte økt bevissthet, spesielt rundt førstehjelp og kontroll på skadestedet. Hafslund planlegger at dette skal være et årlig arrangement.

Førstehjelpskurs

I løpet av 2023 ble det gjennomført førstehjelpskurs for alle ansatte. Dette som en erkjennelse av at kunnskap om førstehjelp kan være avgjørende for å redde liv både på jobb og privat. Kursene var en blanding av både teori og praktiske øvelser der deltakerne fikk prøvd seg på ulike realistiske hendelser.

Avlåsningsutstyr og adgangssystem på Klemetsrudanlegget

For å sikre personell som skal jobbe på systemer i drift er det under etablering ny metodikk og utstyr for avlåsing av komponenter, i første omgang på Klemetsrud. Dette for at vedlikehold kan utføres uten fare for liv og helse. God systematikk for avlåsing og drenering av energi er avgjørende for å unngå utilsiktet innkobling av energi med påfølgende fare for alvorlig skade eller død. Hafslund Oslo Celsio har installert adgangskontrollsystemet Lenel OnGuard på Klemetsrudanlegget, med dette får selskapet et felles elektronisk adgangskontrollsystem.

Beredskapsøvelser

Hafslund Oslo Celsio gjennomfører øvelser og opplæring for å ivareta beredskap ved hendelser. I 2023 er det totalt gjennomført 25 øvelser, Tema for øvelsene har vært brann i energisentraler, utslipp fra oljetanker til grunn og vann, definerte beredskapshendelser for industrivernet på Klemetsrud og kriseøvelse med utslipp av hetvann fra akkumulatortank på Haraldrud.

Hafslund Vekst

Hafslund Vekst utvikler og gjennomfører prosjekter og forretningsutvikling i ulike deler av virksomheten der egne og eksterne medarbeidere utfører arbeid på kontor eller på anlegg. I årene som kommer vil aktivitetsnivået vokse. For å redusere den nåværende risikoen og sikre tilstrekkelig kontroll i vekstfasen legges det spesielt vekt på disse risikoreduserende tiltakene:

  • Utvikling av ledelses-system innen HMS/QA
  • Ansvar for HMS/QA tydeliggjøres i stillingsbeskrivelser
  • Helhetlig risikostyring i all planlegging av prosjekter/start-ups
Helse og sikkerhet 4

Mål

Status for 2023 tilsier at Hafslund fortsatt har en jobb å gjøre og at konsernet er et stykke unna disse målene. For bedre å kunne måle hvordan konsernet ligger an og samtidig redusere risikoen for at ulykker og nesten-ulykker ikke rapporteres har Hafslund satt konkrete utviklingsmål knyttet til H1 og H2 for 2025 og 2030. Konsernledelsen går gjennom HMS-rapporten i starten av hvert konsernledermøte.

Hafslunds overordnede mål for Helse og sikkerhet er:

  • Ingen skader på liv, helse og velvære på egne eller leverandørers medarbeidere.
  • Ingen skader eller ulykker på tredjepart som følge av konsernets aktiviteter.
MålResultat 2023Resultat 2022Kommentar
H1* < 1,0 i 2025 og < 0,8 i 20304,61,2Konsernet har dessverre sett en økning i skader med fravær i 2023. Dette tas på alvor og det letes etter fellestrekk for å hente læring og iverksette tiltak.
H2** < 5,0 i 2025 og < 3,0 i 20307,62,9Konsernet har dessverre sett en økning i skader både med og uten fravær i 2023. Dette tas på alvor og det letes etter fellestrekk for å hente læring og iverksette tiltak.

* H1-skade defineres som arbeidsrelatert skade som medfører fravær ut over dagen skaden inntraff per million arbeidstimer.
** H2-skade defineres som totalen av antall skader per million arbeidstimer.

Indikatortabeller

Enhet20232022Kommentar
Fraværsskader per million arbeidstimerh1-verdi4,61,2
Skader per million arbeidstimerh2-verdi7,62,9
Fraværsdager per million arbeidstimerf-verdi66,23,5
Registrerte uønskede hendelser og forbedringsforslagAntall1 2221 325
Sikkerhetssamtaler i Celsio (min. 150 stk.)Antall111126
Andel i egen arbeidsstyrke (inkl. ansatte og ikke-ansatte (innleid arbeidskraft)) som er dekket av HMS-systemet Andel (%)100-Ny indikator
Antall dødsfall som følge av arbeidsrelaterte skader og arbeidsrelatert dårlig helseAntall0-Ny indikator
Antall registrerte arbeidsrelaterte ulykkerAntall8-Ny indikator
Antall rapporterte hendelser gjennom varslingskanal knyttet til fare for skader på liv og helseAntall125-Ny indikator
Antall dager tapt (fraværsdager) på grunn av arbeidsrelaterte skader og dødsfall som følge av arbeidsrelaterte ulykker, arbeidsrelatert dårlig helse og dødsfall som følge av dårlig helseAntall8-Ny indikator
Enhet20232022Kommentar
Skader blant tredjepart grunnet selskapets aktiviteterAntall50Tredjepart er inkl. leverandører
Innrapporterte hendelser til NVE (ulykker og uhell), jf NVE-skjema for melding, § 7-11 i DSF Antall31
Gjennomførte ROS-analyser for sikkerhet for allmenheten iht. plan, jf § 7-6 i DSF Antall274Vekst gjennomfører risikovurderinger i ulik grad, som ikke går under navnet ROS, men som er rettet mot/ inkluderer risikovurderinger og tiltak for ivaretakelse av 3. part
Hendelser med varsling av allmennheten ved flomtapping iht etablert rutine Antall00
Beredskapsøvelser for å sikre høy standard på intern beredskap og flomhåndtering*Antall1531Øvelser av beredskapsorganisasjon. Eksklusive IT-øvelser og praktiske mannskapsøvelser
Søknader til NVE om fravik fra manøvreringsreglementer eller vilkår for å redusere fare for flomskade i tide Antall01
Hendelser rapportert til DSB (ulykker og uhell), jf. skjema for melding av ulykker og uhell, § 8 FSE-forskriftAntall00

*Det er gjennomført færre planlagte øvelser enn vanlig i 2023. Flommen «Hans» ga en læringseffekt som langt overstiger verdien av det ordinære øvelsesprogrammet.