Strategi og bærekraft / Bærekraft

Klimaforandringer

Forretningsstrategi, forretningsmodell og kjerneverdier

Hafslund er heleid av Oslo kommune og dette fører med seg noen forutsetninger som ligger til grunn for konsernets strategi. Konsernet skal blant annet bidra til å realisere kommunens klimastrategi, direkte gjennom å redusere Hafslunds egen negative påvirkning i form av klimagassutslipp og indirekte i form av skatter, avgifter til stat og kommune og utbytte til eier.

Hafslunds visjon er «For en verden i balanse, med fornybart». Overgangen fra energiproduksjon fra fossile kilder til energiproduksjon fra fornybare kilder er en av de største utfordringene samfunnet står overfor, men også den viktigste enkeltstående løsningen på klimautfordringene. Hafslunds kjernevirksomhet, fornybar energiproduksjon, vil bli enda viktigere i årene som kommer og gjør at Hafslund som konsern er godt rustet for den omstillingen samfunnet må gjennom for å bremse og til slutt stoppe utslippet av klimagasser i atmosfæren.

Et bærekraftig Hafslund 9

Hafslunds strategi baserer seg på fem strategiske satsingsområder som skal løses, og mål som skal nås innen 2035. Av disse fem er fire tett koblet til "Klimaforandringer":

  • Bidra til klima- og naturpositivitet
  • Bidra til sterk vekst i fornybar energi
  • Bidra til balanse for fremtidens energisystem
  • Drive smart, grønn byutvikling

Dette betyr at Hafslund ikke kan fortsette slik konsernet alltid har gjort, men må tilpasse seg klimaforandringene ved å:

  • Redusere negativ påvirkning ved å minimere konsernets klimagassutslipp.
  • Tilpasse drift og styring til klimaforandringene (klimatilpasning). Dette betyr blant annet å sikre egne anlegg og samfunnet rundt mot effektene fra ekstremvær og flom.
  • Utvikle nye og eksisterende tjenester som bidrar positivt til å bremse klimaforandringene og som reduserer behovet for fossil energi. Hafslund har i årene som kommer planer om å bygge ut mer fornybar energi og effektivisere nåværende kraftverk.

Omstillingsplan for klimapositivitet

Høsten 2023 begynte Hafslund å formalisere omstillingsplanen for netto null klimagassutslipp og konkretisere konsernets bidrag til å begrense global oppvarming i tråd med Parisavtalen. Innholdet i planen har det vært jobbet med lenge. I omstillingsplanen er dette arbeidet konkretisert og systematisert ytterligere. Retningslinjer er forankret i konsernets bærekraftpolicy og Hafslund har hatt mål for reduksjon av klimagassutslipp siden 2019. Både policy og mål er forankret med ledelsen i konsernet. Hafslund jobber med tiltak for å redusere konsernets utslipp – de viktigste tiltakene er beskrevet under tiltak og aktiviteter.

Hafslund er ambisiøse i klimaarbeidet og målet er å bli klimapositive allerede innen 2030. For å klare dette er konsernet helt avhengige av å redusere sine direkte og indirekte utslipp så mye som mulig. Et av de viktigste tiltakene for å redusere Hafslunds utslipp er karbonfangst og -lagringsprosjektet som er i gang på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo. I tillegg må Hafslund stille krav i anskaffelser og omstille seg når det gjelder utviklingen av nye kraftverk.

Karbonfangstanlegget på Klemetsrud vil gi negative utslipp, det vil si at CO2 fjernes fra det naturlige kretsløpet. Om lag 50 prosent av avfallet som blir håndtert i avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud, har biogen opprinnelse. Dette kan være papir, papp, trevirke egnet for resirkulering og matrester som ikke er sortert som matavfall. Det betyr at når CO2 i dette avfallet fanges og lagres, blir CO2 tatt ut av atmosfæren. Dette er også kjent som Bio-CCS eller BECCS, noe både EU-kommisjonen, FN og det internasjonale energibyrået understreker er av største betydning for å nå verdens klimamål. Modellscenarioer viser at for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader celsius eller to grader celsius, er Hafslund avhengige av store mengder «negative utslipp» som oppnås ved å fjerne CO2 fra atmosfæren.

Hafslund er ambisiøse i klimaarbeidet og målet er å bli klimapositive allerede innen 2030.

Påvirkning, risikoer og muligheter

Hafslund påvirker klimaet både positivt og negativt. Verden står overfor en enorm utfordring for å klare omstillingen til nullutslippssamfunnet og Hafslunds viktigste klimabidrag er produksjon av fornybar energi.

Vannkraft, sol- og vindenergi er ren energiproduksjon som har lave utslipp sammenlignet med det gjennomsnittlige klimagassutslippet fra europeisk kraftproduksjon. I varme- og kjølevirksomheten brukes lokal overskuddsenergi, som ellers ville gått tapt, til å produsere vannbåren fjernvarme og fjernkjøling.

Vannkraftanlegg bidrar til sikring av omgivelsene og fungerer som et klimatilpasningstiltak. Magasinene bidrar til å redusere faren for flom i vassdragene og medfølgende skader. Hafslund bruker magasinene aktivt til flomdemping ved å redusere og jevne ut flommer i perioder med mye nedbør og tilsig. Det er tett og jevnlig dialog med NVE, reguleringsforeninger, offentlige myndigheter og berørte parter ved flomtapping og flomsituasjoner.

Hafslunds største negative påvirkning knyttet til klimaforandringer er klimagassutslipp. Konsernets største direkte utslipp (scope 1) knytter seg til fjernvarmevirksomhetens avfallsforbrenningsanlegg. Forbrenning er den eneste lovlige behandlingen av avfall i Norge og dersom avfallet hadde ligget på deponi, ville klimagassutslippet vært om lag 75 prosent høyere enn det som slippes ut i forbrenningsanleggene. Overskuddsvarme fra forbrenningsprosessen benyttes til å produsere varme. Klimagassutslippene er likevel vesentlige, og forbrenningsanlegget på Klemetsrud er både Hafslund og Oslo kommune sitt største punktutslipp av klimagasser. De største indirekte utslippene (scope 3) knytter seg til Hafslunds utbyggingsprosjekter av ny fornybar energi og innsatsfaktorer/brensler til fjernvarmeanleggene, samt Hafslunds investeringer i andre selskaper.

Tabellen nedenfor oppsummerer konsernets mest vesentlige risikoer og muligheter knyttet til «Klimaforandringer»:

I 2023 har Hafslund gjennomført en klimarisikoanalyse i tråd med TCFD-rammeverket. Det ble benyttet to scenarioer i analysen:

  • «Klimakaos»: Innebærer lite ambisiøs eller ingen klimapolitikk og alvorlige fysiske klimaendringer – både akutt og kronisk. Dette scenarioet tar utgangspunkt i FNs klimapanel sitt klimascenario med lite til ingen omstilling.
  • «Lavkarbonrevolusjon»: Er en blanding av FNs klimapanel sine to scenarioer for rask omstilling og sakte omstilling. Flere rapporter viser at samfunnet er på vei mot en global oppvarming på over 1,5 grader og Hafslund tar derfor hensyn til de fysiske klimakonsekvensene av dette i lavkarbonscenariet. Sakte omstilling er lagt til grunn for fysisk risiko og rask omstilling er lagt til grunn for omstillingsrisiko og klimarelaterte muligheter.

Konsernets mest vesentlige risikoer og muligheter knyttet til klimaforandringer:

RisikoerMuligheter
• Fysisk risikoBalanse for fremtidens energisystem
• Økt uforutsigbarhet for produksjon og planlegging grunnet endring i værmønstreNye markeder og endring i kundebehov grunnet klimaendringer
• Endringer i markeder grunnet endringer i vær og klimaMuligheter og prisvariasjon i fremtidens energisystem
• Økt risiko for skader og kollaps på infrastruktur grunnet økt frekvens på ekstremværØkt vannkraftproduksjon grunnet klimaendringer
o OvergangsrisikoTilgang på grønn kapital
o Usikkerhet i pris/etterspørsel knyttet til råmaterialer og innsatsfaktorerKonkurransefortrinn og nye forretningsmuligheter ved overgang til lavutslippssamfunnet
o Feilslåtte investeringer i teknologi
o Uforutsigbarhet og kostnader grunnet kommende klimareguleringer
o Økt volatilitet i energipriser grunnet høyere andel variabel energiproduksjon

Hvordan de finansielle effektene av klimarisiko er hensyntatt er beskrevet i note 1.3 i konsernregnskapet.

Policy/retningslinjer

Hafslund har konsernpolicy for bærekraft hvor konsernets prinsipper knyttet til bærekraft er forankret.

Miljø er et av mange tema i Hafslunds «Etiske retningslinjer og krav til leverandører». Retningslinjene gjelder for alle Hafslunds leverandører og eventuelle underleverandører som benyttes. Leverandørene forplikter seg til å speile alle rettigheter og forpliktelser som fremgår av retningslinjene i avtaler med sine underleverandører.

Klimaforandringer 7

Prinsipper direkte relatert til klima:

  • Hafslund skal ha mål som er i tråd med Parisavtalen
  • Alle selskaper skal kontinuerlig arbeide for å redusere Hafslunds klimagassutslipp
  • Det skal kontinuerlig arbeides med å øke ansattes kompetanse om konsernets miljøpåvirkning og pågående tiltak
Klimaforandringer 2

Krav som direkte knytter seg til det vesentlige temaet:

  • Hafslunds leverandører skal ha et effektivt system for å minimere negativ miljøpåvirkning fra egen virksomhet, og foretrekke løsninger som gir redusert energi- og ressursbruk, og reduserte utslipp.
  • Miljøtiltak vurderes i hele produksjons- og distribusjonskjeden, fra råvareproduksjon til utsalg. Negativ miljøpåvirkning skal reduseres i hele verdikjeden. I tråd med føre var-prinsippet skal det gjennomføres tiltak for kontinuerlig å minimere utslipp av klimagasser.
  • Forurensning av atmosfæren som har konsekvenser for klimaet er en av flere viktige miljøutfordringer som leverandørene forventes å motarbeide.
  • Det forventes at leverandørene velger moderne og effektiv teknologi som minsker utslippet av drivhusgasser.

Tiltak og aktiviteter

Hafslund arbeider kontinuerlig for å redusere negativ påvirkning, øke positiv påvirkning, redusere risiko og utnytte muligheter forbundet med klimaforandringer. Tiltakene med størst positiv klimaeffekt er beskrevet nedenfor. Fellesnevneren er at de enten er tiltak for å redusere klimagassutslipp og/eller at de bidrar til økt produksjon av fornybar energi eller reduksjon av behovet for fossile energikilder.

Anskaffelser og utbyggingsprosjekter

Kravstilling, leverandør- og partnerdialog er viktige virkemidler for at Hafslund-konsernet skal begrense direkte og indirekte klimagassutslipp.

  • Dialogkonferanse: Hafslund tok høsten 2023 initiativ til en dialogkonferanse om utslippsfri og fornybar utbygging av fornybar energi, i samarbeid med Fornybar Norge og andre aktører i bransjen. Konferansen bestod av presentasjoner av løsninger og behov og dialog mellom byggherrer, entreprenører, maskinprodusenter og utleieleverandører om hva som skal til for å få til utslippsfrie fornybarprosjekter.
  • Klimakrav i anskaffelser: Høsten 2023 ble det innført standard krav til klimagassutslipp og klimarapportering i elektro- og maskinprosjekter i Hafslunds vannkraftvirksomhet. De nye kravene innebærer blant annet krav om klimagassbudsjett og -regnskap i prosjektene.
  • Ny leverandør for transport og sluttbehandling av flyveaske: Hafslund Oslo Celsio har i 2023 gjennomført anskaffelse av transport og sluttbehandling av flyveaske hvor miljø og klima er stilt som tildelingskriterium. Valgt leverandør har fra og med 2024 forpliktet seg til å kjøre 50 prosent av transporten med biogass, samt at 1/3 av kjørelengden erstattes med elektrisk ferge.
  • Bærekraftige og ansvarlige verdikjeder solenergi: Hafslund deltar i en arbeidsgruppe for ansvarlige verdikjeder gjennom Solenergiklyngen, som er bransjeforeningen for solenergi i Norge. Her jobbes det blant annet med kravstilling og miljøvekting i anskaffelser for å redusere klimagassutslipp i kommende anskaffelser. Blant tiltakene er dokumentasjon og sporbarhet i verdikjeden og krav om EPDer (Environmental Product Declaration).

Elektrifisering av bilpark

Hafslund har et mål om en hundre prosent elektrisk bilflåte innen 2025. Ved hundre prosent elektrisk bilflåte anslår Hafslund en årlig reduksjon i klimagassutslipp (scope 1) med 600 tCO₂e sammenlignet med en hundre prosent fossilbasert bilflåte. Hafslund har i 2023 økt andelen fra 2022 med 23 prosentpoeng til en samlet andel elektriske biler på 56 prosent.

Bruk av lavkarbonmaterialer i prosjekter

Over 50 prosent av vannkraftvirksomhetens klimagassutslipp er indirekte utslipp fra materialene som brukes til rehabilitering av anlegg og utbygging av ny vannkraft. Siden 2022 har man benyttet lavkarbonmaterialer i utvalgte prosjekter.

Pilotprosjekt dam Orsendvatn

Dam Orsendvatn er en 400 meter lang vannkraftdam i Hallingdal som, etter krav fra NVE, skal rehabiliteres. Klimagassberegninger i forprosjektet bidro til at det ble valgt å bygge ny steinfyllingsdam nedstrøms den gamle dammen. Dette alternativet hadde lavest klimagassutslipp. I byggefasen skal det flyttes store mengder stein og masser, og målet i prosjektet er å få til mye av masseforflytningen med elektriske maskiner og dermed redusere dieselforbruk betraktelig.

Fullelektrisk overflatebehandling i Aurland 1

For å erstatte bruk av dieselaggregat i overflatebehandling av innvendig rørgate i Aurland 1 ble det trukket 2,5 km med 22kV strømkabel og anlagt byggestrøm. Tiltaket reduserte et forventet forbruk med 187 920 liter diesel og reduserte CO2-utslippene med 498 tonn.

Karbonfangst på Klemetsrud

Det planlagte karbonfangstprosjektet til Hafslund Oslo Celsio på Klemetsrud har i 2023 gått inn i en kostnadsreduserende fase. Ambisjonen er fortsatt å etablere karbonfangst på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud, men veien til målet må justeres. Karbonfangstprosjektet kan bidra til å redusere en betydelig andel av CO2-utslippet i Oslo, er essensielt for at Oslo skal nå sine ambisiøse klimamål og vil også kunne ha en betydelig internasjonal demonstrasjonseffekt. Med karbonfangst vil majoriteten av Hafslund Oslo Celsios direkte utslipp (scope 1) unngås.

Akkumulatortank på Haraldrud

En 33 meter høy termos med plass til å lagre mer enn åtte millioner liter varmt vann har reist seg ved Hafslund Oslo Celsios varmesentral på Haraldrud i Oslo. Akkumulatortanken ble satt i drift i 2023. Tanken fungerer som et stort energilager og gjør Hafslund Oslo Celsio, og Oslo, bedre rustet på flere måter. Det bidrar til at Hafslund Oslo Celsio kan produsere fjernvarme jevnt og effektivt selv om etterspørselen varierer gjennom døgnet. Den gjør det også mulig å redusere bruken av spisslast i fjernvarmeproduksjonen når det er høyest belastning på strømnettet. Energilageret bidrar også til å holde stabilt trykk i rørnettet og fungerer som et nødreservoar. Dette bidrar til å redusere nedetiden ved eventuelle lekkasjer i nettet.

Storskala solenergi

Hafslund Vekst startet i 2022 en ny satsing på utvikling av storskala solkraftverk. Sammen med Magnora og Helios har Hafslund Vekst mål om å utvikle 1 000 MW storskala solkraft i Norge. I løpet av 2023 er det et 20-talls prosjekter under utvikling, og for de første prosjektene er konsesjonsprosessen med NVE påbegynt. Målet er å ha de første prosjektene klare til utbygging og produksjon i Norge i løpet av 2024/2025. Hafslund Vekst inngikk i juli i tillegg en avtale med Helios om kjøp av syv solprosjekter med 252 MWp kapasitet under utvikling i Sverige, hvorav fire prosjekter er forventet klare til utbygging i 2024.

Sol på tak

Hafslund startet i 2022 en ny satsing i samarbeid med OBOS, om utbygging av lokal fornybar strømproduksjon med sol på tak. I juni 2023 ble den første solinstallasjonen fra Enny satt i drift på Lambertseter senter, et anlegg på om lag 200 kWp installert effekt som vil gi om lag 150 000 kWh årlig lokalprodusert fornybar strøm. Totalt i 2023 ble det installert ytterligere fem anlegg som representerer totalt 1 400 kWp og omtrent 2 500 kWh.

Hafslund og Eidsiva med samarbeid om vindkraft på land

Hafslund har gått sammen med Eidsiva for å utvikle vindkraft på land, i tett samarbeid med vertskommuner, grunneiere og lokalsamfunn. I første omgang er potensialet for vindkraft på Østlandet og spesielt steder hvor etablering kan løse lokale og regionale kraftbehov og bidra til positive ringvirkninger, kartlagt.

Utslippsfrie arbeidsbåter til utbygging av havvind

Hafslund samarbeider med Fred. Olsen om utbygging av havvind i langsiktig partnerskap med Blåvinge. For å bidra til å utvikle utslippsfrie arbeidsbåter er det tatt initiativ til en pilot på nullutslippsløsninger for installasjon og drift av flytende havvindturbiner i «Grønt skipsfartsprogram». Pilotprosjektet skal vurdere et ankerhåndteringsskip drevet på ammoniakk og batteri, for drift mellom havvindparken Utsira Nord og Karmsund havn i installasjonsfasen for de kommende vindturbinene.

Norges sikreste og mest energieffektive kommersielle sentre for nasjonal datalagring

Hafslund og Telenor, med partnere, har etablert et selskap med ambisjon om å bli ledende innen datasentre for samlokalisering fra private og offentlige virksomheter, med svært høye krav til sikkerhet og effektivt energiforbruk. Sammen med Hafslund Oslo Celsio skal selskapet designe datasentre med effektive løsninger for å gjenbruke overskuddsvarmen til fjernvarme.

Smarte strømløsninger for energieffektivisering og avlastning av strømnettet

I 2023 fikk Hafslund og Volte ti millioner kroner i støtte fra Enova til ry prosjekt om hvordan små og mellomstore bedrifter (SMBer) kan redusere strømutgifter og generere inntekter ved å frigjøre nettkapasitet og bidra til balanse i energisystemet. Volte eies 50/50 av Hafslund og Eviny.

Mål

Hafslund har satt ambisiøse mål knyttet til å redusere konsernets klimagassutslipp:

 

MålResultat 2023Resultat 2022Kommentar
Bli klimapositive innen 2030546 859 tCO₂e410 274 tCO₂eUtslippene inkluderer scope 1, 2 og 3. I scope 2 er det markedsbaserte utslippstall som er inkludert. Økningen skyldes hovedsakelig økt utslippsfaktor knyttet til scope 2. Hafslund bruker NVEs klimadeklarasjon for fysisk levert strøm.
90 prosent reduksjon i scope 1 og 2 innen 2030*479 796 tCO₂e351 673 tCO₂e21 prosent økning i scope 1 og 2 sammenlignet med 2019. Markedsbasert scope 2 er benyttet. Hafslund Oslo Celsio har for 2023 ikke kjøpt opprinnelsesgarantier for eget strømforbruk.
50 prosent reduksjon i scope 3 innen 2030*67 063 tCO₂e58 601 tCO₂eNy beregningsmetodikk for scope 3 i 2023. Utslipp i basisår* (2019) er ennå ikke rekalkulert i henhold til ny metodikk.
100 prosent elektrisk bilflåte innen 202556 prosent33 prosent

*Sammenlignet med basisår (2019) som var 395 138 tCo2e for scope 1+2.

Aktivitetene og tilhørende utslipp for Hafslunds tre forretningsområder er svært forskjellige. Det er derfor også satt egne mål per selskap som skal støtte oppunder konsernets samlede mål, men som også er tilpasset slik at alle datterselskapene må redusere sine klimagassutslipp.

 

Indikatortabeller

Klimagassregnskap

tCO₂e20232022
Scope 1 - direkte utslipp
Kraftproduksjon7991 053
Sum direkte klimagassutslipp (scope 1)7991 053
Scope 2 - Indirekte klimagassutslipp fra innkjøpt energi
Lokasjonsbasert473234
Markedsbasert1210
Scope 3 - Andre direkte klimagassutslipp
1. Innkjøpte varer og tjenester 7 009 7 328
2. Kapitalvarer 8 284 7 490
3. Produksjon av forbrukt drivstoff og energi 190 171
4. Innkjøpt transport og distribusjon 60 78
5. Avfall fra egen drift 18 18
6. Forretningsreiser 171 157
7. Ansattes pendling--
8. Leide lokaler/utstyr 359 354
9. Nedstrøms transport og distribusjon --
10. Foredling av solgte produkter --
11. Bruk av solgte produkter --
12. Avhending av solgte produkter --
13. Utleide lokaler/utstyr --
14. Franchiser --
15. Investeringer--
Sum indirekte klimagassutslipp (scope 3)16 09115 596
Sum klimagassutslipp lokasjonsbasert17 36316 883
Sum klimagassutslipp markedsbasert16 90216 659

Forklaring til rekalkulert 2022-verdi: Forbedret datakvalitet og beregningsmetodikk for Hafslunds indirekte utslipp (scope 3)

tCO₂e20232022
Scope 1 - direkte utslipp
Avfallsforbrenning*202 397197 777
Fjernvarme6 9615 859
Sum direkte klimagassutslipp (scope 1)209 358203 636
Scope 2 - Indirekte klimagassutslipp fra innkjøpt energi
Lokasjonsbasert10 2053 992
Markedsbasert269 627146 974
Scope 3 - Andre direkte klimagassutslipp
1. Innkjøpte varer og tjenester 6 138 5 411
2. Kapitalvarer74 1 485
3. Produksjon av forbrukt drivstoff og energi4 322 4 322
4. Innkjøpt transport og distribusjon18 -
5. Avfall fra egen drift --
6. Forretningsreiser--
7. Ansattes pendling--
8. Leide lokaler/utstyr --
9. Nedstrøms transport og distribusjon --
10. Foredling av solgte produkter --
11. Bruk av solgte produkter --
12. Avhending av solgte produkter --
13. Utleide lokaler/utstyr --
14. Franchiser --
15. Investeringer--
Sum indirekte klimagassutslipp (scope 3)10 55211 218
Sum klimagassutslipp lokasjonsbasert230 115218 846
Sum klimagassutslipp markedsbasert489 537361 828
Biogene utslipp*190 072188 551

Forklaring til rekalkulert 2022-verdi: Forbedret datakvalitet og beregningsmetodikk for Hafslunds indirekte utslipp (scope 3)

tCO₂e20232022
Scope 1 - direkte utslipp
Sum direkte klimagassutslipp (scope 1)--
Scope 2 - Indirekte klimagassutslipp fra innkjøpt energi
Lokasjonsbasert2-
Markedsbasert--
Scope 3 - Andre direkte klimagassutslipp
1. Innkjøpte varer og tjenester 463 172
2. Kapitalvarer315-
3. Produksjon av forbrukt drivstoff og energi--
4. Innkjøpt transport og distribusjon1-
5. Avfall fra egen drift --
6. Forretningsreiser7-
7. Ansattes pendling--
8. Leide lokaler/utstyr 3-
9. Nedstrøms transport og distribusjon --
10. Foredling av solgte produkter --
11. Bruk av solgte produkter --
12. Avhending av solgte produkter --
13. Utleide lokaler/utstyr --
14. Franchiser --
15. Investeringer38 87930 769
Sum indirekte klimagassutslipp (scope 3)39 66730 941
Sum klimagassutslipp lokasjonsbasert39 66930 941
Sum klimagassutslipp markedsbasert39 66730 941

Forklaring til rekalkulert 2022-verdi: Forbedret datakvalitet og beregningsmetodikk for Hafslunds indirekte utslipp (scope 3)

tCO₂e20232022
Scope 1 - direkte utslipp
Sum direkte klimagassutslipp (scope 1)--
Scope 2 - Indirekte klimagassutslipp fra innkjøpt energi
Lokasjonsbasert136323
Markedsbasert--
Scope 3 - Andre direkte klimagassutslipp
1. Innkjøpte varer og tjenester 727 811
2. Kapitalvarer-1
3. Produksjon av forbrukt drivstoff og energi1331
4. Innkjøpt transport og distribusjon11
5. Avfall fra egen drift --
6. Forretningsreiser121
7. Ansattes pendling--
8. Leide lokaler/utstyr 11
9. Nedstrøms transport og distribusjon --
10. Foredling av solgte produkter --
11. Bruk av solgte produkter --
12. Avhending av solgte produkter --
13. Utleide lokaler/utstyr --
14. Franchiser --
15. Investeringer--
Sum indirekte klimagassutslipp (scope 3)754846
Sum klimagassutslipp lokasjonsbasert8901 169
Sum klimagassutslipp markedsbasert754846

Forklaring til rekalkulert 2022-verdi: Forbedret datakvalitet og beregningsmetodikk for Hafslunds indirekte utslipp (scope 3)

tCO₂e20232022
Scope 1 - direkte utslipp
Kraftproduksjon7991 053
Avfallsforbrenning*202 397197 777
Fjernvarme6 9615 859
Sum direkte klimagassutslipp (scope 1)210 157204 689
Scope 2 - Indirekte klimagassutslipp fra innkjøpt energi
Lokasjonsbasert10 8164 549
Markedsbasert269 639146 984
Scope 3 - Andre direkte klimagassutslipp
1. Innkjøpte varer og tjenester 14 337 13 722
2. Kapitalvarer8 673 8 976
3. Produksjon av forbrukt drivstoff og energi4 525 4 524
4. Innkjøpt transport og distribusjon79 79
5. Avfall fra egen drift 18 18
6. Forretningsreiser190 158
7. Ansattes pendling--
8. Leide lokaler/utstyr 362 355
9. Nedstrøms transport og distribusjon --
10. Foredling av solgte produkter --
11. Bruk av solgte produkter --
12. Avhending av solgte produkter --
13. Utleide lokaler/utstyr --
14. Franchiser --
15. Investeringer38 87930 769
Sum indirekte klimagassutslipp (scope 3)67 06358 601
Sum klimagassutslipp lokasjonsbasert288 036267 840
Sum klimagassutslipp markedsbasert546 859410 274
*Biogene utslipp190 072188 551

Forklaring til rekalkulert 2022-verdi: Forbedret datakvalitet og beregningsmetodikk for Hafslunds indirekte utslipp (scope 3)

Utslippsintensitet

UtslippsintensitetEnhet20232022Kommentar
CO2-intensitet fjernvarmegCO2e/kWh 23 16Beregnet ut fra metodikk ihht EPD-regelverket
Totale klimagassutslipp (lokasjonsbasert) per nettoinntekttCO2e/Kr16,610,5Verdien er beregnet av sum klimagassutslipp beregnet med lokasjonsbasert metode og konsoliderte salgsinntekter fra totalresultat konsern
Totale klimagassutslipp (markedsbasert) per nettoinntekttCO2e/Kr31,516,1Verdien er beregnet av sum klimagassutslipp beregnet med markedsbasert metode og konsoliderte salgsinntekter fra totalresultat konsern

Energibruk og energimiks

Energibruk og energimiksEnhet20232022Kommentar
Energibruk
Bruk av elektrisitetGWh25,522,6
Totalt energibruk CelsioGWh2 102,61 919,9
Energimiks og produksjon av fornybar energi
Produksjon av kraft*GWh18 46013 800Hafslund Eco Vannkrafts andel av produksjon i alle kraftverk
Andel fornybar kraftproduksjonProsent100100
Produksjon av Opprinnelsesgarantier*GWh18 32013 200
Produksjon av elsertifikater*GWh970780
Krafttap som følge av vilkårsrevisjonerGWh5,614,7 Vilkårsrevisjon Uste- og Hallingdalsvassdraget
Energimiks og produksjon av fjernvarme
Produksjon av fjernvarmeGWh1 9971 807Produsert energi til FV-nett (levert til veksler i varmesentral)
Andel fornybar av fjernvarmeProsent4843Fjernvarme produsert vha fornybar energi
Andel karbonnøytral av fjernvarmeProsent5155Fjernvarme produsert vha avfallsvarme
Investeringer i fornybar energi
Økt installert effekt kraftproduksjonMW - 10
Økt installert effekt fjernvarme MW1,550Ny varmepumpe i anlegg som driftes av Hafslund Oslo Celsio
Reinvestering i produksjonsanlegg GWh2313
Investering i ny produksjonGWh-43
Fornybare energiprosjekter under planleggingGWh650700Estimat for Hemsil 3, Sarp 2, FKF 5, Frosen, Låvi, Aurland 2 HF 2, Nes, Grotli, Skjefstadfoss 3 og Bjørkum
Elektriske kjøretøy
Andel elektriske personbiler i bilparkProsent5633

*Avrundet til nærmeste 10 GWh