Menneskerettigheter
Forretningsstrategi, forretningsmodell og kjerneverdier
I Hafslund-konsernet er ansvarlighet forankret på øverste ledelsesnivå, og «Ansvarlig» er en av Hafslunds kjerneverdier.
Hafslund er avhengige av leverandører og partnerskap og er opptatt av å ivareta det gode forholdet konsernet har til sine andre nøkkelinteressenter. At Hafslund har et system som bidrar til å redusere risiko for brudd på menneskerettigheter i egen virksomhet og i verdikjeden er avgjørende for dette.

Påvirkning, risikoer og muligheter
«Menneskerettigheter» er et vesentlig tema for Hafslund, hvor risiko er den viktigste driveren fra vesentlighetsanalysen. Alle Hafslunds forretningsområder er involvert i komplekse globale leverandørkjeder som i mange tilfeller er preget av lite transparens og åpenhet. Hafslund har ikke avdekket faktiske negative konsekvenser, men erkjenner at konsernet opererer i enkelte verdikjeder hvor iboende risiko for negativ påvirkning er til stede.
Hafslund stiller tydelige krav til sine leverandører innenfor alle vare- og tjenesteområder. Alle leverandører og deres underleverandører skal utøve sin virksomhet i tråd med nasjonale og internasjonale anerkjente prinsipper og retningslinjer knyttet til menneske- og arbeidstakerrettigheter, korrupsjon og helse, miljø og sikkerhet. I tillegg til å være risikoreduserende tiltak mener Hafslund også at dette er tiltak som har positiv påvirkning på arbeidstakerne i Hafslunds leverandørkjeder.
Vurdering av risiko for brudd på arbeids- og menneskerettigheter er en kontinuerlig prosess i Hafslund. Risikobildet endres i takt med endringer i konsernets forretningsområder. Det er etablert verktøy for gjennomføring av risikovurderinger i hvert forretningsområde, som også tilrettelegger for en risikobasert tilnærming i konsernets oppfølging av leverandører og som hjelper med prioritering av tiltak. Risikoverktøy og metodikk er utviklet og tatt i bruk og det jobbes med videre implementering og utvikling. I risikokartleggingen gjennomgås oversikten over Hafslunds leverandører, og konsernet bruker anerkjente kilder innen land- og kategoririsiko til å klassifisere leverandørene. Dette gir Hafslund en oversikt over risikobildet i konsernets leverandørkjeder.
Forhold som definerer risiko knyttet til leverandører som utfører arbeid og tjenester for Hafslund og konsernets selskaper er arbeidets art, arbeidstakernes arbeidsavtaler, bosted for arbeidstakerne og bruk av underleverandører. Forhold som definerer risiko ved innkjøp av innsatsfaktorer til produksjon og produksjonsutstyr er blant annet komplekse globale verdikjeder, opprinnelsesland og markedstilgang.
Tabellen nedenfor oppsummerer konsernets mest vesentlige risikoer og muligheter relatert til det vesentlige bærekrafttemaet «Menneskerettigheter»:
Risikoer | Muligheter | ||
---|---|---|---|
Brudd på menneskerettigheter | Stille krav enten alene eller i industri-/sektorsamarbeid | ||
Brudd på anstendig arbeidsforhold | Tett bransjesamarbeid | ||
Interessentdialog |
Hafslund Eco Vannkraft
For Hafslund Eco Vannkraft er leverandører i følgende bransjer vurdert å ha størst risiko for negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold:
- Bygg og anlegg
- Bygg- eller eiendomsdrift
- Komplekst materiell
- Transport og logistikk
Risikoen innenfor hver av disse kategoriene avhenger av arbeidets art, arbeidstakernes arbeidsavtaler, bosted for arbeidstakerne, bruk av underleverandører og kompleksiteten i verdikjeden.
Størst risiko er det knyttet til arbeidslivskriminalitet i forbindelse med drifts- og vedlikeholdskontrakter av vannkraftanlegg i Norge. Brudd på lønns- og arbeidsvilkår med mer hos leverandører og underleverandører er ansett som den største risikoen.
Hafslund Oslo Celsio
For Hafslund Oslo Celsio er leverandører av vedlikehold på anlegg under produksjonsstans, globale brenselsleverandører, samt avfallskunder identifisert å være der det er størst risiko for brudd på menneskerettigheter og anstendig arbeidsforhold:
- Drift- og vedlikeholdskontrakter av anlegg i Norge utføres av europeiske leverandører og underleverandører. Spesielt i forbindelse med produksjonsstans på forbrenningsanlegg er det identifisert risiko for arbeidslivskriminalitet, brudd på lønns- og arbeidsvilkår hos leverandører og underleverandører som utfører arbeid for oss.
- Innkjøp av innsatsfaktorer til forbrenningsanlegg (for eksempel biobrensel, pellets med videre) og avfallskunder kan ha komplekse, uoversiktlige og lite transparente verdikjeder.
Hafslund Vekst
For Hafslund Vekst er det størst risiko for mangel på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold knyttet til leverandører av sol- og vindkraftanlegg.
Leverandørkjedene for innsatsfaktorer til sol- og vindkraftanlegg er uoversiktlige, komplekse og preget av høy etterspørsel. Det er vurdert å være høy risiko for menneskerettighetsbrudd forbundet med leverandørkjeden helt fra råvareuttak og produksjon av enkeltkomponenter til ferdige solcellepaneler og vindturbiner.
Det er knapphet på arkitekter, tekniske rådgivere og ressurser for montering av solcellepaneler. Bygg- og anleggsfirmaer som monterer solcellepaneler, er ofte avhengige av å leie inn håndverkere fra land med iboende høyere risiko for arbeidslivskriminalitet.
Policy/retningslinjer
Prinsipper i konsernpolicy for bærekraft som er direkte relatert til det vesentlige bærekrafttemaet «Menneskerettigheter»:
- Hafslund skal respektere menneskerettighetene i egen virksomhet og bruke sin innflytelse overfor leverandører og forretningspartnere slik at hensynet til menneskerettigheter ivaretas.
- Hafslund skal drive forretningsvirksomhet som er forenelig med FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter og UN Global Compacts ti prinsipper.
- I forbindelse med inngåelse av nye partnerskap og gjennom konsernets innkjøpspraksis skal det gjennomføres aktsomhetsvurderinger for menneskerettigheter og arbeidstakers rettigheter. Aktsomhetsvurderingene skal gjennomføres på en systematisk og hensiktsmessig måte. Dette skal være en integrert del av måten Hafslund arbeider på.
Hafslund har etablert et styrende dokument med rutine for etterlevelse av åpenhetsloven. Rutinen skal bidra til at Hafslund-konsernets virksomhet og samarbeid med leverandører og forretningspartnere fremmer åpenhetslovens formål. Det innebærer respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold ved produksjon av varer og levering av tjenester, og å sikre allmennheten tilgang til informasjon om hvordan virksomheter håndterer negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Rutinen gir føringer for etterlevelse av pliktene i åpenhetsloven, definerer grunnleggende prinsipper, risikovilje, roller og ansvar for etterlevelse av åpenhetsloven. Konserndirektør Konsernutvikling har ansvar for at denne rutinen godkjennes i selskapene i Hafslund-konsernet som er underlagt åpenhetsloven. Hovedprinsippene i dette styrende dokumentet er:
- Selskapene i Hafslund-konsernet som er underlagt åpenhetsloven skal utføre aktsomhetsvurderinger i tråd med OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper.
- Morselskapet i konsernet, Hafslund AS, skal utarbeide og offentliggjøre redegjørelse for aktsomhetsvurderinger i Hafslund-konsernet.
- Morselskapet i konsernet, Hafslund AS, skal håndtere forespørsler om informasjon etter åpenhetsloven.
Redegjørelsen for åpenhetsloven publiseres på Hafslunds nettsider innen 30. juni hvert år. Redegjørelsen signeres av administrerende direktør og styret i Hafslund AS. Administrerende direktør og styret i henholdsvis Hafslund Eco Vannkraft AS, Hafslund Vekst AS og Hafslund Oslo Celsio AS signerer redegjørelsen for forhold som omhandler eget selskap.
I Hafslunds «Etiske retningslinjer og krav til leverandører» settes det krav til konsernets leverandører. Disse ble oppdatert i 2023 og er basert på prinsippene i FNs Global Compact-initiativ. Hafslund forventer at leverandøren aktivt arbeider for å nå FNs bærekraftsmål. Hafslund legger den internasjonale arbeidsorganisasjonens (ILO) kjernekonvensjoner og Oslomodellen til grunn for sin virksomhet. Hafslunds leverandører skal respektere grunnleggende menneskerettigheter og sørge for anstendige arbeidsforhold og skal unngå å medvirke til noen form for brudd på menneskerettighetene.
Oslomodellen
Konsernet har implementert Oslomodellen, som er en fellesbetegnelse på en rekke seriøsitetsbestemmelser som tas inn i kontraktsvilkår for kjøp av varer, tjenester, bygg og anlegg. Hafslund stiller tydelige krav til sine leverandører innenfor alle vare- og tjenesteområder. Alle leverandører og deres underleverandører skal utøve sin virksomhet i tråd med nasjonale og internasjonale anerkjente prinsipper og retningslinjer knyttet til menneske- og arbeidstakerrettigheter, korrupsjon og helse, miljø og sikkerhet.

Tiltak og aktiviteter
Høsten 2022 ble det satt i gang et sentralt prosjekt i Hafslund-konsernet for å styrke arbeidet med menneskerettigheter og etterlevelse av åpenhetsloven. Dette arbeidet har fortsatt i 2023. Arbeidsgruppen i prosjektet omfatter bærekraft- og compliance-funksjoner på konsernnivå samt representanter fra hvert enkelt datterselskap som inkluderer juridisk kompetanse, innkjøpsfunksjoner og andre sentrale personer for å sikre bred involvering. I 2023 ansatte Hafslund en rådgiver for menneskerettigheter.
I denne perioden er det blant annet lagt vekt på å:
- Oppdatere styringssystem, sikre forankring i styrende dokumenter og hos ledelsen.
- Tilpasse rolle- og ansvarsfordeling og kartlegge intern kompetanse.
- Tilpasse rapporteringsrutiner, herunder håndtering av informasjonsforespørsler.
- Vurdere potensiell og faktisk risiko for brudd på arbeids- og menneskerettigheter i egen virksomhet og leverandørkjede.
I arbeidet med etterlevelse av åpenhetsloven har Hafslund forankret arbeidet med aktsomhetsvurderinger i retningslinjer og styringssystemer. I denne prosessen har rutiner for risikokartlegging og leverandøroppfølging blitt oppdatert. Dette legger grunnlaget for Hafslunds arbeid med å stanse, forebygge og redusere potensiell eller faktisk negativ påvirkning.
Hafslund har utviklet og etablert risikoverktøy som er tilrettelagt slik at konsernet kan prioritere leverandører til oppfølging med en risikobasert tilnærming, lage tiltaksplaner og følge opp gjennomføring. Risikoverktøyet benyttes på tvers av konsernets forretningsområder. Arbeidet med å få oversikt over konsernets leverandørkjede er et kontinuerlig arbeid. I 2022 og starten av 2023 har Hafslund prioritert å få tilstrekkelig oversikt til å danne et helhetlig risikobilde. Vurderingene og funnene fra gjennomførte aktsomhetsvurderinger skal benyttes aktivt i fremtidige aktsomhetsvurderinger slik at Hafslund på en god og strukturert måte kan gjøre noe med potensielle risikoer knyttet til menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Forebyggende arbeid med områdene med høy risiko var prioriterte fokusområder for siste halvdel av 2023 og i starten av 2024. Basert på risikokartleggingen følges relevante leverandører opp og det iverksettes forbedringstiltak der det er behov. Det jobbes med å utarbeide nøkkelindikatorer for å måle gjennomføring og resultater av aktsomhetsvurderinger.
Konsernet ønsker å velge de riktige leverandørene. Hafslund søker å redusere risiko ved å ha gode prosesser før avtaleinngåelse og aktiv oppfølging i etterkant gjennom blant annet tilsyn og revisjoner. Hafslunds retningslinjer gir mulighet til å sette etiske krav samt å kontrollere etterlevelse gjennom blant annet stikkprøvekontroll av arbeidsavtaler, rotasjonsordninger og timelister, samt avvikshåndtering av uønskede hendelser og forbedringer som også omfatter innleid virksomhet.
På konsernnivå er arbeidet med menneskerettigheter og åpenhetsloven forankret i styringssystemet og styrende dokumenter. Nedenfor beskrives noen av de selskapsspesifikke tiltakene som er gjennomført eller påstartet i 2023.
Varslingskanal
For å bidra til å avdekke potensielle og faktiske negative konsekvenser har Hafslund en varslingskanal som er tilgjengelig for interne og eksterne interessenter. Denne er tilgjengelig på konsernets nettside, via https://hafslund.no/varsling. Varslingskanalen er ytterligere beskrevet i kapittelet tilhørende det vesentlige bærekrafttemaet «Etisk forretningsdrift».
Hafslund Eco Vannkraft
Det ble i 2023 mottatt varsel fra et annet kraftselskap om uanstendig arbeidsforhold hos en av deres leverandører. Hafslund benytter også denne leverandøren. Med målsetting om å bidra til at leverandør endrer sine rutiner og kontroll med arbeidsforhold ble det opprettet dialog og iverksatt kontrolltiltak fra Hafslund sin side for å redusere risiko for lignende hendelser på Hafslunds prosjekter.
For å øke omfanget og gjennomføre en mer systematisk oppfølging har innkjøpsfunksjonen i selskapet blitt styrket og profesjonalisert gjennom å ansette flere som skal jobbe dedikert med ansvarlige innkjøp. Hafslund forventer at videreutvikling av anskaffelses- og prosjektprosessen sammen med økt kapasitet til systematisk oppfølgingsarbeid vil redusere risikoen for at Hafslund Eco Vannkrafts virksomhet fører til potensielle negative hendelser relatert til grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Hafslund Eco Vannkraft inkluderer etiske retningslinjer for leverandører i alle større avtaler. For å sikre at leverandørene etterlever retningslinjene er det gjennomført følgende kontrollhandlinger:
- Stikkprøvekontroll av arbeidsavtaler og rotasjonsordninger.
- Stikkprøvekontroll av timelister.
- Avvikshåndtering av uønskede hendelser og forbedringer som også omfatter innleid virksomhet.
Hafslund Oslo Celsio
Krav og dokumentasjon i anskaffelser:
- I drifts- og vedlikeholdskontrakter stilles det krav til at leverandørene følger arbeidsmiljøloven og leverer bemanningsplaner som en del av tilbudet. Dette gjøres for å sikre at leverandørene har forstått arbeidstidsbestemmelsene og har bemanningsplan i henhold til oppgitt kapasitet.
- For brensels- og avfallskontrakter gjennomføres en tilpasset leverandørkvalifisering. Etiske retningslinjer og krav til leverandører stilles også til disse leverandørene og kundene. I tillegg gjennomføres det jevnlig besøk hos produksjonspartnere.
Det siste året har Hafslund Oslo Celsio gjennomført en rekke samarbeidsmøter med hovedleverandørene på vedlikehold, samt med leverandører som engasjeres under produksjonsstans på forbrenningsanleggene. Dette arbeidet videreføres med vekt på ytterligere forbedring av prosessen samt etablering av verktøy for leverandørevaluering.
Hafslund Vekst
I forbindelse med anskaffelse av leverandør av solcellepaneler er blant annet følgende tiltak gjennomført eller planlagt gjennomført:
- Tett dialog med leverandør om krav i henhold til åpenhetsloven.
- Fysiske besøk hos underleverandører til Hafslunds hovedleverandør.
I forbindelse med anskaffelse av leverandør av offshore vindturbiner er blant annet følgende tiltak gjennomført eller planlagt gjennomført:
- Eget punkt om oppfølging av krav i henhold til åpenhetsloven lagt inn i oppdragsgivers kravspesifikasjon. Dette gjelder både hovedleverandør og underleverandører. Dette følges opp med fysiske og digitale møter for å sikre forståelse og etterlevelse.
- Tilbudsevaluering av dokumenter og vekting av bærekraftkrav, inkludert punkt om menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Hafslund Vekst deltar også aktivt i Solenergiklyngen og Norwegian Offshore Wind hvor det lages bransjeveiledere basert på gjeldende og nytt regelverk. Solenergiklyngen er deltaker i Solar Power Europe og bidrar her med fokus på ansvarlige verdikjeder.
Mål
Hafslund har klare retningslinjer knyttet til temaet «Menneskerettigheter». For å levere i henhold til disse retningslinjene har det blitt definert følgende mål:
Mål | Resultat 2023 | Resultat 2022 | Kommentar |
---|---|---|---|
Ingen tilfeller hvor Hafslund forårsaker, bidrar til eller er direkte knyttet til brudd på menneskerettigheter | - | - | Ingen kjente brudd |
Alle leverandører skal signere etiske retningslinjer og krav til leverandører | - | - | Det arbeides med å etablere system for registrering i deler av konsernet. |
Indikatortabeller
Hendelser, klager og alvorlige brudd på menneskerettigheter
Enhet | 2023 | 2022 | Kommentar | |
---|---|---|---|---|
Antall kjente alvorlige brudd på menneskerettigheter eller arbeidstakers rettigheter i verdikjeden | Antall | 0 | 0 | To potensielle leverandører med ulike brudd som ble oppdaget etter due dilligence og on-site audits. Kontrakt foreløpig ikke signert |
Andel leverandører som har signert etiske retningslinjer (CoC) for leverandører - Hafslund Oslo Celsio | Prosent | 20 | - | Ny indikator. Verdi utgjør 51 % av spend |
Andel leverandører som har signert etiske retningslinjer (CoC) for leverandører - Hafslund Vekst | Prosent | 40 | - | Ny indikator |
Andel leverandører som har signert etiske retningslinjer (CoC) for leverandører - resterende del av konsernet | Prosent | - | - | Data ikke tilgjengelig. Det arbeides med å få på plass system for måling |
Antall leverandørrevisjoner gjennomført, som inkluderer bærekraftsforhold | Antall | 21 | - | Ny indikator |
Antall kjente korrupsjonssaker | Antall | 0 | - | Ny indikator |
Antall rapporterte hendelser i varslingskanal knyttet til brudd på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i verdikjeden | Antall | 0 | - | Ny indikator |
Enhet | 2023 | 2022 | Kommentar | |
---|---|---|---|---|
Antall tilfeller av diskriminering, inkludert trakassering, rapportert | Antall | 0 | - | Ny indikator |
Antall tilfeller av diskriminering eller trakassering som er bearbeidet og handlingsplan etablert | Antall | 0 | - | Ny indikator |
Antall rapporterte tilfeller gjennom kanaler for å reise bekymringer (inkludert varslingskanal) | Antall | 2 | 0 | To hendelser om uakseptabel atferd i sosial sammenheng ble meldt direkte til leder og håndtert med nærmeste leder, HR og de involverte. |
Totalt beløp for bøter, straffer og kompensasjon for skader som et resultat av hendelser og klager tilknyttet diskriminering | Antall/kr | 0 | - | Ny indikator |
Totalt beløp for bøter, straffer og kompensasjon for skader som et resultat av hendelser og klager tilknyttet brudd på menneskerettigheter | Antall/kr | 0 | - | Ny indikator |