Fjernvarme og kjøling: Hafslund Oslo Celsio
Administrerende direktør har ordet
2023 var et begivenhetsrikt og turbulent år for Celsio.
Selskapet har de siste årene vært gjennom en stor endringsreise. Fra å være en del av Fortum-konsernet, har vi med nye eiere gjennomført en betydelig omstillingsprosess og står nå stødig på egne bein. Vi har styrket oss både organisatorisk og teknologisk. I perioden alle disse endringene har blitt gjennomført, har den daglige driften gått som normalt, og flere store utviklings- og byggeprosjekter har hatt god fremgang.
Samtidig har eksterne faktorer bidratt til utfordringer på flere fronter. Rammevilkårene våre, for eksempel strømstøtteordningen, har truffet selskapet hardt, med stor negativ påvirkning på bunnlinjen. Også forbrenningsavgiften på avfall som ble økt kraftig i begynnelsen av 2024 har stor innvirkning. Det er fortsatt usikkerhet rundt fremtidig prismodell for fjernvarme, i påvente av at myndighetene skal lande et forslag til ny modell. Med såpass usikre rammevilkår er det utfordrende å lede et kapitaltungt energi- og infrastrukturselskap som Hafslund Oslo Celsio, og gi anbefalinger til fremtidige investeringer.
Vi jobber hardt for å få myndighetene til å forstå vår samfunnskritiske rolle og at det er et stort behov for mer fjernvarme, slik Energikommisjonen fremhevet i sin rapport. Energikommisjonen pekte på et potensial for å avlaste kraftsystemet og nettet med 2-4 TWh om det satses på bruk av fjernvarme til oppvarming. Det vil gi samfunnet en stor besparelse i form av lavere kostnader til kraft- og nettutbygging, og samtidig et mer robust energisystem. Men fjernvarme og ny klimateknologi som karbonfangst bygges ikke av seg selv, og det bygges ikke om ikke rammevilkårene legger til rette for at sektoren har økonomisk bærekraft og stabile forutsetninger som muliggjør beslutninger om nye investeringer. Vi arbeidet intensivt i 2023 for å synliggjøre behovet for en helhetlig forbedring av fjernvarmebransjens rammevilkår, og vil fortsette denne viktige jobben i 2024.
Prisstigning som følge av inflasjon, geopolitisk instabilitet og redusert kronekurs bidro til at vi i april tok karbonfangstprosjektet på Klemetsrud inn i en kostnadsreduserende fase. Det var et tilbakesteg, men samtidig riktig og viktig for å få kontroll på kostnadene og sikre et bærekraftig prosjekt. Det har vært god fremgang i arbeidet med å ta prosjektet frem til ny investeringsbeslutning i 2024.
Vi har vært gjennom et tøft år økonomisk, men har stått stødig sammen. Vi har mye å være stolt over. Selskapet er nå bedre rigget enn på lenge og vi står sterkt som Norges ledende selskap innen sirkulær energi.
Jeg har tatt på meg arbeidshanskene og er klar for et tøft, men spennende 2024.
Knut Inderhaug
Sentrale hendelser for fjernvarmevirksomheten i 2023
Beskrivelse av forretningsområdet
Hafslund Oslo Celsio forsyner Oslos innbyggere med varme og kjøling. Fjernvarmen produseres blant annet ved å nyttiggjøre overskuddsvarme fra byens avfallsforbrenning, datasenter og kloakk. Hafslund Oslo Celsio eier og opererer to avfallsforbrenningsanlegg i Oslo og sikrer en bærekraftig håndtering av avfall som ikke kan gjenvinnes. Hafslund Oslo Celsio jobber også for å realisere fullskala karbonfangst og -lagring på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud.
I tillegg til å være energileverandør, er Hafslund Oslo Celsio et infrastruktur- og byutviklingsselskap som bidrar i utviklingen av et grønnere og smartere Oslo. Hafslund Oslo Celsio eier også 100 prosent av fiberselskapet Hafslund Fiber som tilbyr mørk fiber i Oslo-området. Ved utgangen av 2023 hadde Hafslund Oslo Celsio 238 ansatte som jobber ved de to avfallsforbrenningsanleggene på Klemetsrud og Haraldrud og ved hovedkvarteret på Skøyen.
Avfallsforbrenning
Hafslund Oslo Celsio eier og opererer to avfallsforbrenningsanlegg, ett på Klemetsrud og ett på Haraldrud i Oslo. Herfra leverer selskapet trygg og miljøvennlig sluttbehandling av restavfall som ikke kan eller bør resirkuleres. Hafslund Oslo Celsio forbrente totalt 366 000 tonn restavfall i 2023. Overskuddsvarmen fra avfallsforbrenningen mates inn i fjernvarmenettet.
Fjernvarmevirksomhet og avfallsforbrenning er viktige og nødvendige deler av den sirkulære økonomien. Forbrenning av denne typen avfall gir en langt lavere miljøbelastning enn å oppbevare avfall på deponi, noe som fortsatt er vanlig i mange land i Europa. CO₂-utslippet fra ett tonn avfall gjennom levetiden på deponi er om lag 50 prosent større enn CO₂-utslippet ved forbrenning av ett tonn avfall. Ved å brenne avfallet og nyttiggjøre energien som skapes, reduseres også behovet for elektrisitet i samfunnet, og det øvrige energisystemet avlastes.
Varme
Hafslund Oslo Celsio produserer, distribuerer og selger fjernvarme. Varmeproduksjonen baserer seg i stor grad på overskuddsvarme fra selskapets avfallsforbrenningsanlegg, men også på overskuddsvarme fra datasentre og Oslo-kloakk. I høylastperioder benyttes også andre energibærere som bioolje, elektrisitet og trepellets.
Varmeproduksjonen levert ut på fjernvarmenettet var 1 997 GWh i 2023. Fordelingen mellom de ulike energibærerne var 1 014 GWh fra avfallsvarme (overskuddsvarme fra forbrenning av sortert restavfall), 218 GWh fra varmepumper, 208 GWh fra trepellets, 389 GWh fra elkjeler, 136 GWh fra bioolje, 32 GWh fra flytende naturgass (LNG). Hafslund Oslo Celsio hadde dermed en fossilandel på 1,7 prosent i 2023. På Klemetsrud ble det også produsert 150 GWh elektrisitet ved hjelp av overskuddsvarmen fra avfallsforbrenningen.
Hafslund Oslo Celsio arbeider aktivt for å øke bruken av lokal overskuddsenergi som varmekilder til fjernvarmeproduksjonen. STACKs datasenter på Ulven overfører nå rundt 5,0 MW varmeenergi til Hafslund Oslo Celsios fjernvarmesystem. Dette gir varme tilsvarende oppvarming og varmt vann i springen til 4 000 Oslo-boliger og reduserer Celsios behov for alternativ energitilførsel med 22 GWh.
Kjøling
Hafslund Oslo Celsio ønsker i årene fremover å tilby sine næringskunder en total termisk energiløsning, noe som krever at selskapet kan levere både varme og kjøling. I dag forsyner Hafslund Oslo Celsio noen kunder med fjernkjøling via en samarbeidspartners kjølesentral. Samtidig jobber selskapet med å etablere egne kjølesentraler hvor det skal produseres fjernkjøling ved å hente opp kaldt vann fra Oslofjorden og/eller ved å benytte store varmepumper.
Foreløpig har Hafslund Oslo Celsio utpekt tre næringsvekstområder i Oslo som de viktigste markedsområdene for fjernkjøling: Sentrum (innenfor Ring 1, inkludert Filipstad), Skøyen og Ulven/Økern. For tiden er næringsbygget Construction City under bygging på Ulven/Økern. Gjennom selskapet Hovinbyen Energy Hub som Hafslund Oslo Celsio eier sammen med OBOS, skal det etableres en ny kjølesentral som skal forsyne næringsbyggene i Ulven/Økern-området med fjernkjøling.
Kjølesentralen på nye Oslo Storbylegevakt ble ferdigstilt og idriftsatt i november.
Fjernkjøling er en viktig del av fremtidens byutvikling. Når bygg med eget kjøleanlegg konverteres til fjernkjøling, kan takarealer frigjøres for tekniske installasjoner og benyttes til andre formål som for eksempel oppholdsområder og håndtering av overvann. Arealer inne i bygg, som i utgangspunktet benyttes til å huse energisentraler, kan også frigjøres.
For Oslo by vil fjernkjøling bidra positivt til utvikling av infrastrukturen og føre til reduserte utslipp av klimagasser. Når det ikke lenger er behov for at hvert bygg har sin egen kjøleproduksjon eller egne energibrønner, kan arealer under bakken frigjøres til annen infrastruktur, som for eksempel tunneler til kollektivtransport. Fjernkjøling vil også bidra til at bruken av farlige HFK- gasser kan fases ut i Oslo i henhold til klimaplan for 2021-2030.
Karbonfangst og -lagring
Hafslund Oslo Celsios avfallsforbrenningsanlegg på Klemetsrud er Oslos største utslippspunkt og står for en betydelig andel av byens samlede CO2-utslipp. Uten karbonfangst ved anlegget vil det ikke være mulig for Oslo kommune å nå sitt ambisiøse klimamål. Avtale for finansiering av et fullskala anlegg for karbonfangst og -lagring på Klemetsrud ble inngått i juni 2022 og byggearbeidet ble startet i august 2022. I april 2023 valgte Hafslund Oslo Celsio imidlertid å ta prosjektet inn i en kostnadsreduserende fase. Et oppdatert estimat viste at kraftig prisøkning på utstyrsleveranser grunnet inflasjon, geopolitisk ustabilitet og redusert kronekurs ville føre til at prosjektet oversteg investeringsrammen. Prosjektet hadde på det tidspunktet brukt mindre enn ti prosent av rammen. Som et ledd i den kostnadsreduserende fasen ble nye leverandører bedt om å presentere alternative løsninger som kunne redusere kostnadene. På bakgrunn av gjennomførte konseptstudier, ble Aker Carbon Capture og Aker Solutions i november valgt til å gjennomføre ingeniør- og designfasen av prosjektet, med mulighet for kontrakten for bygging og installasjon av anlegget. Hafslund Oslo Celsio valgte samtidig å kansellere avtalen med opprinnelig leverandør.
Selskapet har fortløpende gjennom 2023 hatt en konstruktiv dialog med interessenter som Olje- og energidepartementet, Gassnova, Oslo kommune og eiere om hvordan Hafslund Oslo Celsio på en best mulig måte kan realisere et bærekraftig karbonfangstprosjekt.
Akers forstudie med et nytt konsept for karbonfangstanlegget skal være klar innen sommeren 2024. Hafslund Oslo Celsio har en klar ambisjon om å etablere karbonfangst på Klemetsrud. Karbonfangst som del av ansvarlig avfallshåndtering er strategisk viktig både for klimaet, for Norge, for Oslo og for Hafslund Oslo Celsio. Målet er å ta en ny investeringsbeslutning for prosjektet sommeren 2024.
Hafslund Fiber
Hafslund Oslo Celsio eier 100 prosent av fiberselskapet Hafslund Fiber som er en ledende aktør innen mørk fiber i Oslo-området. Hafslund Fiber bygger neste generasjons fibernett i og rundt Stor-Oslo og er en operatørnøytral infrastrukturpartner. Når Hafslund Oslo Celsio legger fjernvarmerør for å utvide fjernvarmenettet, legger Hafslund Fiber samtidig trekkerør for fiber side om side med fjernvarme-infrastrukturen.
Redegjørelse for verdiskapingen
Mill. kroner | 2023 | 2022 |
---|---|---|
Salgsinntekter | 2 738 | 1 707 |
Annen gevinst/tap | 307 | -247 |
Andre driftsinntekter | 27 | 19 |
Driftsinntekter | 3 072 | 1 479 |
Energikjøp og overføring | -1 251 | -647 |
Lønn og andre personalkostnader | -302 | -151 |
Eiendomsskatt og andre pålagte kostnader og erstatninger | -5 | 6 |
Andre driftskostnader | -729 | -293 |
Resultat fra tilknyttede selskaper og felleskontrollert virksomhet | - | - |
EBITDA | 785 | 394 |
Av- og nedskrivninger | -595 | -232 |
Driftsresultat (EBIT) | 190 | 162 |
Netto finanskostnader | -291 | -148 |
Resultat før skatt | -102 | 14 |
Skattekostnad | 39 | -1 |
Resultat etter skatt | -62 | 13 |
*) Hafslund Oslo Celsio ble overtatt 19. mai 2022 og tallene for 2022 er derfor ikke direkte sammenlignbare med 2023.
2023 har vært et spesielt krevende år for fjernvarmevirksomheten. Salgsvolumet har vært høyt med 1,8 TWh. Likevel endte resultat etter skatt på -62 millioner kroner i 2023. Rammevilkår, prisøkning på brensler og ekstraordinære kostnader har påvirket resultatet negativt.
Forretningsområdet hadde samlede driftsinntekter på 3 072 millioner kroner, primært knyttet til fjernvarmeinntekter*. Til tross for høyt salgsvolum (11 prosent høyere sammenlignet med 2022) var inntektene fra underliggende drift ikke tilsvarende høye. Fjernvarmeprisen følger strømprisen, som har vært betydelig lavere i 2023 enn i 2022. Fjernvarmeprisene er også begrenset av strømstøtteordningen, men i motsetning til strømselskaper har fjernvarmeaktørene ikke fått kompensasjon fra staten for inntektstapet dette har medført. I vintermånedene er prisen på innsatsfaktorene vesentlig høyere enn inntektstaket satt av strømstøtten og dette har alene redusert inntektene med 227 millioner kroner i 2023.
Driftskostnadene ble i 2023 påvirket av høye brenselspriser. Faste kostnader var samtidig høyere enn normalt som følge av reorganisering og ny IT-infrastruktur, økte vedlikeholdskostnader og kostnadsføringer knyttet til karbonfangstprosjektet (CCS). Sistnevnte gjelder pågående tiltak for å redusere kostnadene og sikre et lønnsomt prosjekt.
Det ble gjort nedskrivninger av balanseførte verdier knyttet til CCS og prosjektet «Klemetsrud – Linje 4» på til sammen 188 millioner kroner.
Netto finanskostnader utgjorde 291 millioner kroner og har økt som følge av økt snittrente. I midten av 2022 ble det gjort et låneopptak på 500 millioner kroner.
*Driftsinntektene inneholder også «Annen gevinst/tap» som med 307 millioner kroner er betydelig. Store deler av denne gevinsten gjelder korreksjon av sikringsbokføring fra 2022 og er ikke et resultat av underliggende drift. For nærmere omtale, se note 5.6 i konsernregnskapet